Više od 350 pacijenata obolelih od hepatitisa tipa A registrovano je do sada u Nišu, što predstavlja kulminaciju epidemije u ovom gradu, saopštio je juče Krizni štab za praćenje i suzbijanje epidemije žutice.
Predsednik Kriznog štaba i direktor Infektivne klinike Žarko Ranković rekao je da je u poslednja 24 časa, od prekjuče u osam sati do juče u isto vreme, registrovano 56 novoobolelih, od kojih je petoro hospitalizovano.

Više od 350 pacijenata obolelih od hepatitisa tipa A registrovano je do sada u Nišu, što predstavlja kulminaciju epidemije u ovom gradu, saopštio je juče Krizni štab za praćenje i suzbijanje epidemije žutice.
Predsednik Kriznog štaba i direktor Infektivne klinike Žarko Ranković rekao je da je u poslednja 24 časa, od prekjuče u osam sati do juče u isto vreme, registrovano 56 novoobolelih, od kojih je petoro hospitalizovano. Na ovoj klinici je juče bilo smešteno ukupno 45 pacijenata sa izraženijom kliničkom slikom.

Proglašena i epidemija konjuktivitisa

Pored epidemije žutice, u Nišu je proglašena i epidemija kerato konjuktivitisa koja je malih razmera i nije u vezi sa epidemijom hepatitisa, izjavio je juče epidemiolog niškog Instituta za javno zdravlje Branislav Tiodorović. „Obolelo je šest pacijenata i nemamo novih slučajeva, epidemija je pod kontrolom, reč je o pacijentima iz Niša, koji su ležali u istoj sobi na Očnoj klinici“, rekao je Tiodorović novinarima. Epidemija je u utorak 6. novembra prijavljena Ministarstvu zdravlja. Uzročnik nove epidemije može da bude adeno i koksaki virus ali tačan uzrok još uvek nije utvrđen.

– Epidemiolozi ocenjuju da je ovo vrh epidemije žutice u Nišu. Prema njihovom mišljenju, ona bi trebalo da počne da jenjava narednih dana. Imamo dovoljno bolničkih kapaciteta za zbrinjavanje svih obolelih – rekao je Ranković novinarima.
Prema podacima Kriznog štaba, muškarci čine 75 odsto obolelih, a najčešće obolevaju pacijenti od 20 do 40 godina. Među pacijentima skoro da nema starijih od 60 godina, a sve je veći broj obolelih među decom i omladinom, koji čine 10 odsto zaraženih. Sanitarna inspekcija Nišavskog upravnog okruga nastavila je pojačani nadzor nad vrtićima, školama i fakultetima, distributivnim i javnim kuhinjama, važnim ugostiteljskim i objektima brze hrane i pijacama. Epidemija žutice u Nišu proglašena je 2. novembra.
Zdravstvena služba Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zbog proglašene epidemije virusnog hepatitisa A na teritoriji grada Niša, preduzela je sve propisane mere radi sprečavanja širenja epidemije, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane. Specijalizovane sanitetske ekipe vojnog zdravstva dnevno sarađuju s civilnom službom na teritoriji grada Niša.
U Vojnoj bolnici Niš na Odeljenju za infektivne bolesti trenutno je zbrinuto 13 obolelih od hepatitisa A. Svi oboleli su dobro, nema znakova bilo kakvih komplikacija u toku lečenja. Posebno se primenjuju mere lične i kolektivne higijene, a pojačan je zdravstveni nadzor lica koja su bila u kontaktu sa obolelima. Takođe, pooštrena je kontrola osoba koje rade na proizvodnji, prometu i usluživanju životnim namirnicama, ističe se u saopštenju. Vanredni sanitarni i epidemiološki nadzori realizuju se u garnizonima Niš, Prokuplje, Leskovac, Zaječar i Kruševac.
– Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu juče su na lečenju bila 22 pacijenta inficirana virusom hepatitisa A – izjavila je za Danas dr Dušanka Živković, načelnica ove službe Opšte bolnice.
Dr Živković ističe da ovaj broj obolelih, koji je za jedan više nego prethodnog dana, nije zabrinjavajući i da se kreće „u granicama uobičajenog i očekivanog broja pacijenata za ovo doba godine“.
Epidemija je u Leskovcu proglašena u dva romska naselja. U tom delu grada obolelo je ukupno 25 osoba. U celom Jablaničkom okrugu je, inače, do 31. oktobra evidentirano 142 obolelih, računajući i 89 s područja opštine Leskovac.
Iz kabineta predsednika Opštine Vladana Marinkovića juče je saopšteno koje će mere iz njihove nadležnosti preduzeti službe lokalne samouprave i pojedina javna preduzeća kako bi se sprečilo dalje širenje žutice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari