Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, čije je redovno majsko zasedanje u toku, juče je trebalo da razmatra situaciju na Kosovu i Metohiji, posebno problem obnove crkava i manastira u južnoj srpskoj pokrajini. Izvori Danasa tvrde da je uvodu razmatranje ove saborske tačke bio sastanak članova Sabora sa ministrom za KiM u Vladi Srbije i savetnika predsednika Republike, na kome je obnova crkava i manastira bila jedna od tema, ali se jučerašnja burna rasprava o poseti potpredsednika SAD Džozefa Bajdena manastiru Visoki Dečani, protivno odluci vladike Artemija, proširila i na popodnevni deo sednice.

U crkvenim krugovima tvrde da se raspravljalo i o delu vanrednog saborskog saopštenja o poništavanju odluke vladike Artemija da uskrati Bajdenu blagoslov za posetu dečanskom manastiru zbog ocene da je Bajdenov dolazak „legitimna poseta potpredsednika SAD državama u regionu, među njima i Srbiji“. Pojedini episkopi to su shvatili saborsko priznavanje nezavisnosti KiM, jer Bajdenova balkanska turneja obuhvata BiH, Srbiju i Kosovo, što je bilo povod za novu raspravu.

U crkvenim krugovima procenjuju da je u sukobu zbog sporne Bajdenove posete Visokim Dečanima kulminirao četiri godine produbljivan problem obnove srpskih svetinja stradalih u martovskom pogromu 2004. Obnova se vrši na osnovu Memoranduma, potpisanog između SPC i Ministarstva za kulturu Kosova, koji je dobio „zeleno svetlo“ Sabora, uprkos protivljenju nadležnog vladike Artemija. Spor nastao zbog različitih političkih pogleda na odnose prema kosovskim i međunarodnim institucijama na KiM i pojedinih kadrovskih rešenja Sinoda i Sabora u radu na obnovi u protekle četiri godine otvorio je i kanonske sporove o odnosima i nadležnostima Sabora, Sinoda i episkopa, položaju vikara…

Uoči ovog saborskog zasedanja spekulisalo se da će Sinod traži od Sabora da pozove na odgovornost vladiku Artemija zbog odbijanja da primi i osvešta hramove i crkvene objekte obnovljene u skladu s spornim Memorandumom. Vladika Artemije, pak, traži da se pred Saborom o izvedenoj obnovi izjasni stručna komisija, koja je nedavno pripremila izveštaj. Pojedini crkveni krugovi upozoravaju da u situaciji kad Sinod vrši dužnost patrijarha, Sabor ne može da „disciplinuje“ episkope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari