Ekonomska kriza u kulskoj opštini preti da potpuno potopi i onako uništenu privredu.

Trenutno najaktuelniji primer je Fabrika koža Eterna u kojoj nezadovoljni radnici protestuju tražeći da im se isplate zaostale zarade, poveže radni staž, ali kako su sami naglasili u svojim zahtevima upućenim rukovodstvu i vlasnicima Kompaniji Rodić MB, najvažnije im je da počnu nakon dve godine ponovo da rade ili da im se u suprotnom što pre saopšti kakva će im biti dalja sudbina. Radnici se iz dana u dan okupljaju pred fabrikom tražeći prijem kod direktora preduzeća Ljubana Kovačevića, ili sastanak sa nekim od predstavnika većinskog vlasnika.

Prema rečima Vere Mandić, predsednice Samostalnog sindikata u Eterni, Fabrici preti stečaj što možda i jeste cilj novog vlasnika.

– Dobio sam potvrdu da je moja zarada u poslednja tri meseca iznosila ukupno 67.000 dinara, a to je u stvari bila isplata 5 minimalnih zarada koje su nam date u septembru i koje su isplaćene odjednom. Oni su to predstavili kao moju zaradu za poslednja tri meseca i zbog toga neću moći da ostvarim pravo na dečiji dodatak – kaže jedan radnik Eterne.

Nevesela situacija je i u drugim kulskim nekada veoma uspešnim fabrikama. Fabrika armatura Istra nakon privatizacije ubrzo je završila u stečaju, a poverioci većtreći put pokušavaju da prodaju celokupnu imovinu fabrike. Oko 500 radnika ove fabrike je nakon proglašenja stečaja automatski ostalo bez posla.

Kulski štofovi čiji su proizvodi takođe bili jedinstveni na tržištu, danas su u veoma teškoj situaciji. Ukoliko 26. decembra iz trećeg pokušaja ne pronađe novog vlasnika, i ovoj fabrici preti stečaj.

Među radnicima se čuju priče da će se u nebranom grožđu naći i Fabrike obuće Aska iz Kule jer je strani partner najavio povlačenje. Takođe, radnici Eterne kažu da su im se većobraćali i „komšije“ iz Kulatransa koji se nalazi preko puta kožare sa najavama da će se pridružiti u protestima kako bi skrenuli pažnju i na situaciju u ovoj prevozničkoj firmi iz Kule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari