Centar za kulturu Kostolac je posle višegodišnjih porođajnih muka konačno postao i prva Ustanova Gradske opštine Kostolac koji je u julu ove godine registrovan u Privrednom sudu. Nakon toga usledile su i druge neophodne procedure, sopstveni pečat, PIB i račun, a urađen je i predat finansijski plan budžeta za 2013. godinu.

Trenutno u aktu o sistematizaciji radnih mesta predviđeno je da Centar ima pet zaposlenih, a v. d. direktora ove ustanove Marko Jelčić kaže da je na njemu odgovornost u donošenja Akta koji bi trebao da zadovolji trenutne potrebe Ustanove, kao i da nagovesti pravac daljeg razvoja Centra u budućnosti.

Pre nego što se dete rodi, nepisano pravilo je da mu brižni roditelji obezbede prostor u kome će ono nesmetano da se razvija. Centar na žalost još uvek nije smešten u zgradu nekadašnjeg Doma omladine kako je dogovoreno, jer nisu obezbeđena sredstva da se ta zgrada adaptira.

-Privredno društvo TE- KO Kostolac je pokazao volju da nam pomogne oko adaptacije i već je naručio izradu projekta koji je i urađen. Međutim, iz razloga što adaptacija iziskuje ne baš mala sredstva nismo dalje od toga otišli. Centar za kulturu je uputio zahtev osnivaču da pokuša da rebalansom budžeta obezbedi dovoljna sredstva bar za kancelarijski deo. Da bi smo obezbedili bar malo bolje uslove za rad, dogovorili smo se na Upravnom odboru da pošaljemo zahtev Gradskoj opštini za privremeno ustupanje jednog od novoizgrađenih lokala kod Pošte, kao prelazno rešenje dok se zgrada Centra za kulturu ne adaptira, objašnjava Jelčić.

Kostolačka kulturna scena decenijama unazad, shodno transformaciji sadašnjeg Privrednog društa TE-KO Kostolac i političkih previranja, iznedrila je i brojna kultorološka udruženja pod paskom samostalnih, nevladinih organizacija. Pesnici, slikari, pozorišni poslenici i ini novoformirani u ovoj branši uhljebljenje za svoje aktivnosti potražili su u najpre PD TE- KO KO Kostolac, a potom i iz budžetske kase Gradske opštine Kodstolac i grada Požarevca. Kulturno umetničko društvo „Kostolac“ opstaje zahvaljujući dugoj tradiciji i pre svega kvalitetu, a Duvački orkestar i Gradski hor su deo tradicije ove kompanije.

– Dugo su kulturna dešavanja bila skupa druženja odabranih, a nekima dobar izvor prihoda. Ljudi su se odvikli od odlaska u pozorište, kao i na sva druga kulturna dešavanja. Verovatno da na nivou Mesne zajednice u ono vreme nije ni moglo da bude drugačije. Formiranjem Gradske opštine Kostolac to je počelo da se menja, a formiranjem Centra za kulturu to je u potpunosti promenjeno. Centar za kulturu je formiran zbog građana Kostolca da bi se zadovoljile kulturne potrebe svih Kostolčana, a ne da bi amaterska udruženja rešila sve svoje finansiske probleme. Nemojte pogrešno da me shvatite, nisam protiv amaterizma, čak šta više apsolutno podržavam i želim da ga Centar za kulturu podstiče. Ovaj oblik umetničkog stvaralaštva dozvoljava našim građanima da se bave kulturom, a ne samo da je konzumiraju. Sklanja mlade sa ulica i usmerava ih na pozitivne pravce, ali ne može amaterizam da košta koliko i profesionalizam. Centar za kulturu će već sledeće godine formirati neke od sekcija, koliko budžet dozvoljavao, možda čak i neku sekciju koja trenutno ne postoji u Kostolcu u obliku udruženja građana. Ukoliko se otvori sekcija određenog kulturnog pravca pri Centru, a takvo udruženje već postoji u našem gradu, mislim da će članovi udruženja jednostavno preći u novoformiranu sekciju Centra, ako je samo ljubav prema kulturi to što ih podstiče da se time bave. Ako pogledamo Požarevac gde postoji Centar za kulturu i mnogo amaterskih udruženja, ne postoji nikakav problem. Centar ima svoje programe i svoj budžet, a udruženja se javljaju Gradu na konkurs za nevladine organizacije sa svojim programima i sve odlično funkcioniše. To će biti princip i za naša udruženja za čiju oblast ne bude postojala sekcija pri Centru, objašnjava.

Minulo kostolačko Kulturno leto po oceni većine Kostolčana sadržajem i kvalitetom prevazišlo je sva kulturna dešavanja u ovom gradu tokom poslednjih nekoliko godina., a tokom jeseni neće biti ništa manje interesantnija od letnjih. U naredna tri meseca očekuju se tri profesinalne predstave- „ Klara dogodilo se nešto neočekivano „ šabačkog pozorišta „ Maska“, „ Ne igraj na Engleze“ Beogradskog dramskog pozorišta i „ Nek mu je laka crna zemlja“ , pozorišta Slavija iz Beograda.

– Želja mi je da pokušamo da subotu rezervišemo kao dan za odlazak u pozorište. Ono što je novina i siguran sam da će se Kostolčani obradovati su projekcije najnovijih domaćih filmskih hitova. Kod nas bioskop ne radi već najmanje deset godina, pa dok to ne promenimo iskoristićemo našu pozorišnu salu. Imaćemo i nekoliko koncerata kao i izložbu fotografija na temu „ Duša mog grada“. Očekuje se i nekoliko gostovanja amaterskih pozorišta iz drugih gradova.Plan mi je da oživi biletarnica pozorišne sale gde će se prodavati ulaznice tri dana pred svaki događaj u terminima od 17 do 19 časova. U toku je izrada nternet sajta Centra za kulturu Kostolac na kome bi mogle da se rezervišu karte, kasnije čak i da se kupuju, a preko anketa i sličnih aplikacija Kostolčani će moći da utiču na izbor programa Centra, najavljuje vd direktora Centra za kulturu Marko Jelčić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari