Značaj Beča kao evropske kulturne metropole temelji se najvećim delom na ustanovama scenske umetnosti. Nijedan veći evropski grad ne raspolaže tako širokom i raznolikom teatarskom scenom kao Beč, koji je i ovogodišnji, nedavno obeležen, Svetski dan pozorišta dočekao sa dobrim rezultatima.


Da je pozorište u glavnom gradu Austrije jedno od nosećih stubova kulturnog života pokazuje podatak da se svako veče proda 70.000 ulaznica. U Beču se kažu „oko svega pravi pozorište“ tj. angažovano se diskutuje. U pravom smislu te reči diskutovalo se poslednjih godina povodom reforme pozorišta u „carskom“ gradu, koje je imalo za cilj brzu promenu rukovodećih struktura u gradskim pozorištima. Reforma je takođe omogućila da se tzv. „slobodnim pozorištima“ obezbedi krov nad glavom za izvođenje predstava.

Osim velikih pozorišnih bina, Beč ima i veoma živu scenu „malih umetnosti“, kao što su brojne kabaretske predstave.

U Beču postoji oko 20 većih pozorišta od kojih su najpoznatiji: Akademietheater, Burgtheater, Volkstheater, Theater in der Josefstadt, Kammerspiele, Kosmos Theater, Off Theater, Rabenhof Theater, Stadttheater Walfischgasse, Theater an der Wien, Schauspielhaus Wien, Dschungel Wien, Raimundtheater, Ronacher Theater, Akzent Theater, Vienna’s English Theatre, International Theatre Vienna, Garage x Theater Petersplatz, Theater am Alsergrund, Theater am Spittelberg i Theaterforum Schwechat…

Burgtheater, jedan od najznačajnijih bečkih pozorišta, poznat i izvan granica Austrije, bio je institucija za sebe i pre nego što se uselio u reprezentativno zdanje na Ringu. Pre oko 250 godina balska dvorana koja je graničila sa palatom Hofburg pretvorena je u pozorište, gde je uskoro nastala jedna od prvih adresa scenske umetnosti nemačkog govornog područja, što je Burgteather ostao i do danas.

Na programu pozorišta su tokom čitave godine produkcije poznatih autora i režisera, među njima Getea, Šekspira, Tomasa Bernharda i drugih.

Od 1922. godine Akademietheater je u funkciji druge bine Burgtheatra. Na njemu se igraju savremeni komadi, vremenom se etablirao u jedan od boljih pozorišnih scena u Beču i redovno osvaja nagrade na značajnim pozorišnim festivalima.

Volkstheater je 1889. otvoren kao „građanski pandan“ današnjem Burgtheatru. Danas, sa 970 mesta ubraja se među najveća pozorišta na nemačkom govornom području. Od početka je programski fokus bio na austrijskim autorima a današnji repertoar obuhvata pored austrijskih i nemačke i internacionalne klasike. Težište pozorišta su komedija i mjuzikl.

Mladi od dve do 22 godine ciljna su publika novog pozorišta za mlade pod nazivom Dschungel Wien, u okviru bečkog Muzejskog kvarta u blizini Hofburga.

Budžet grada Beča za kulturu iznosi 236 miliona evra, što je 2,1 odsto ukupnog budžeta grada. Taj budžet je poslednjih 10 godina povećan za 40 odsto, kaže Sibile Štraubinger, odbornica u Skupštini grada. Istraživanja su pokazala da se sve što se investira u kulturu vrati sumom koja je dva ili tri puta veća od drugih gradskih prihoda.

Velike bine, kao što su Bečka državna opera i Burgtheater, finansiraju se iz saveznog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari