“Kulturom protiv diktature” traži poništavanje izbora (VIDEO) 1Foto i video: Aleksandra Popović

Transparent „SVIRAJ KRAJ. Kulturom protiv diktature“ koji se pre nekoliko dana odvojio od „Protesta protiv diktature“ pojavio se juče u 14 sati ispred zgrade Ustavnog suda.

Studenti i građani iza ove poruke, sada kao organizacija „Kulturom protiv diktature“ održali su protest ispred Ustavnog suda kako bi ukazali na odluku ovog suda kojom je brojanje glasova sa Kosova i Metohije van biračkih mesta na poslednijm predsedničkim izborima proglašeno neustavnim.

Oni su poručili da je ovo „neustavni sud“ koji je „izdao Kosovo“ ali i građane. Od Ustavnog suda su tražili da poništi izbore, poštuje Ustav, ali i da vrati penzije starijim sugrađanima. Kada su svoju poruku simbolično pokušali da „zakucaju“ na vrata suda, obezbeđenje ih je sprečavalo u tome nudeći mogućnost da „upute svoje žalbe na pisarnicu, koja je trenutno zatvorena“. Nakon nekoliko minuta prepirke, obezbeđenje se povuklo, ipak dopuštajući demonstrantima da na vratima ostave svoj proglas.

Oni nisu zanemarili ni politički aspekt protesta, pa su još jednom iskazali nezadovoljstvo izabranim predsednikom uz novoosmišljenu pesmicu – “Vučiću lopove, pokrao si sve, sve naše fabrike, decu i studente, ponos Srbije”.

U međuvremenu su se pojavili pripadnici policije, kojih je bilo otprilike koliko i demonstranata, sa pitanjem – ko ih je organizovao? Kada su dobili odgovor da je “to spontano okupljanje” počeli su da legitimišu pripadnike organizacije. Jednog od njih su upitali i da li imaju veze sa “ovima u 6 sati” misleći na originalni “protest protiv diktature”, a onda su dobili i objašnjenje da su oni grupa koja se izdvojila iz tog protesta.

Demonstranti koji su nosili transparent „Sviraj kraj“ predstavljali su se kao „građani koji su tu od prvog dana protesta“ kada su najavili da više neće učestvovati u šetnjama protiv diktature zbog, kako su naveli, lične promocije i narušavanja duha protesta or strane pojedinih, samopostavljenih logističara. Oni su tada i obećali da će nastaviti da sa borbom protiv diktature, ali pojedinačnim akcijama sa jasnim ciljem i porukom, a današnja ispred Ustavnog suda bila je samo prva od njih. Sledeći “nastup” ove organizacije biće na Andrićevom vencu sutra u 14 sati.

“Oteto – prokleto”

Jedna od parola kojima su podsetili na neustavno glasanje na Kosovu i Metohiji je i „oteto-prokleto“. Oni nazivaju glasove sa KIM pokradenim jer, kako se navodi u njiihovom proglasu, “Srbi na Kosovu su glasali u atmosferi straha, ucenjeni pukom egzistencijom”, a RIK je propisivanjem posebnih uslova za glasanje u ovoj pokrajini “ponovo prekršila Ustav Srbije”. Oni su u proglasu zahtevali od predsednice Ustavnog suda Vesne Ilić Prelić i cele institucije “da poštuje Ustav i reaguje na kršenje Ustava”, navodeći da “ako je na KiM, teritoriji naše države, izbroni proces neustavan, onda je na celoj teritoriji Republike Srbije prekršen Ustav”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari