Gradskom ženskom horu ‘’Barili’’, pod rukovodstvom mr Katalin Tasić, ponovo je pripala čast da otvori manifestaciju ‘’Nedelja iračke kulture’’ a manifestacija je ove godine održana u beogradskom Domu sindikata pod sloganom “Kulturom protiv terorizma”.


Svečanost je počela intoniranjem državnih himni Iraka i Srbije u izvođenju hora “Barili” i četvorogodišnje ćerke iračkog ambasadora. Iako nije običaj da se aplaudira nakon izvođenja himne, oduševljena publika gromoglasnim aplauzom nagradila je izvođače, naročito malu Džud, koja je podjednako dobro pevala himne prijateljskih naroda na iračkom i srpskom jeziku.

Prisutne je potom pozdravio amabasador Iraka u Srbiji Falah Abdulhasan Abdulsada, ističući da je terorizam ideologija protiv koje se, osim puškom, moraju boriti kulturom i svim onim što je lepo. On je još podsetio na dobre odnose između Beograda i Bagdada i zahvalio se građanima Srbije koji pružaju podršku Iraku. Goran Aleksić, pomoćnik ministra spoljnih poslova, izrazio je nadu da će se prijateljstvo i međusobno razumevanje ova dva naroda nastaviti i u budućnosti.

U nastavku programa nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, a potom se hor “Barili još jednom predstavio publici izvođenjem tradicionalnih iračkih pesama uz pratnju profesora Slavoljuba Tasića na gitari, a na sceni im se pridružio i istaknuti irački umetnik Hussein Al Džaman.

-Veoma nas je obradovao poziv ambasade Iraka, da hor ‘’Barili’’ i ove godine svojim nastupom otvori Nedelju iračke kulture. Poseban izazov predstavljalo je izvođenje himni Iraka i Srbije koje je, zajedno sa horom ‘’Barili’’ otpevala 4. godišnja ćerka iračkog ambasadora Džud,koja je impresionirala auditorijum svojim sigurnim nastupom, kristalnim glasom i besprekornim srpskim jezikom. Sa horom Barili nastupio je i irački umetnik-tenor Hussein Al Džaman koji je izvodeći izvornu iračku muziku svojim autentičnim načinom pevanja dočarao atmosferu drevnog Iraka. Hor je pevao na izvornom,arapskom jeziku,na čemu nam je čestitalo više ambasadora i članova diplomatskog kora iz više arapskih zemalja, rekla je Katalin Tasić po završetku uspešnog nastupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari