„Koliko titula i nagrada ima Biljana Srbljanović? Mnogo. Veliki broj domaćih i evropskih pozorišnih nagrada. Od nagrade ‘Slobodan Selenić’ do Evropske nagrade ‘Nova pozorišna realnost’. Titulu najčitanije blogerke na srpskom internetu, a i šire. Titulu Queeria drugarice i lica Queeria kalendara za 2007. godinu. Da je kojim slučajem školu pohađala u Americi, sigurno bi ponela i titulu Kraljice mature“, ovim rečima je u jednom intervjuu koji je Biljana Srbljanović dala za portal Gayecho, Predrag Azdejković opisao najpoznatiju srpsku dramsku spisateljicu.


I zaista u taj regal u koji ne mogu da stanu sva priznanja koja je Srbljanović dobila za svoj dramski rad, nalazi se i nekoliko titula dodeljenih zahvaljujući njenom društvenom aktivizmu. Pored pomenutih ili titule gej ikone 2007. godine, odnedavno ona je i prva kuma Parade ponosa Beograd. Ova Madrina del Pride, koja će u nedelju, 20. septembra, u 12 sati proglasiti početak Prajd šetnje, učestvovala je u brojnim akcijama i kampanjama LGBT organizacija, na prošlogodišnjoj Paradi, kao i na takozvanom Ponoćnom prajdu 2013. Ali pored svega toga, Srbljanović je jasno i glasno kritikovala, u svakom svom javnom nastupu, odnos srpskog društva prema LGBT osobama. „Kad čujem ono 'nisam peder', ja odmah imam potrebu da kažem 'e, ja jesam peder i smatram da su prava gej manjina pitanje i mojih prava'“, izjavila je u već pomenutom intervjuu.

Od prve predstave „Beogradska trilogija“ Srbljanovićeva je prepoznata kao dramska spisateljica koju karakteriše politička angažovanost i oštra kritika savremenog društva. Napisala je više od deset dramskih tekstova (od kojih poslednji „Mali mi je ovaj grob“ govori o vezi Mlade Bosne i Crne ruke), a njeni komadi igrani su u oko 160 pozorišta u svetu i prevedeni na više od dvadeset jezika. Fenomen njenog pohoda na svetske teatarske scene, prema mišljenju teatrologa i pozorišnih kritičara, „nezapamćen je u istoriji književnosti iz koje dolazi i jezika na kojem piše“.

Kao studentkinja Akademije pisala je scenario za televizijsku seriju „Otvorena vrata“, čiji je idejni autor ostala i danas, iako zbog sukoba sa producentima nije učestvovala u snimanju novih epizoda. Svojevremeno je pisala pozorišne kritike u časopisu „Pogledi“, što joj pojedini krugovi i danas često zameraju. Rođena je 15. 10. 1970. u Stokholmu. Bila je kandidatkinja LDP-a za gradonačelnicu Beograda 2008. Bila je udata za bivšeg francuskog ambasadora u Srbiji Gabrijela Kelera. U domaćoj javnosti poznata je i po svojim oštrim stavovima koje objavljuje na društvenim mrežama pod imenom Leya Keller.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari