Klizište na Banji koje se pokrenulo u subotu je i dalje aktivno, ali u odnosu na prethodni dane pomeranje zemljišta je manje. Nisu ugroženi bazeni termalne vode, kao ni manastir Sveti Nikola, zadužbina Nemanjića iz 12 veka. Zbog opasnosti od klizišta, 40 pacijenata i gostiju Rehabilitacionog centra „Pribojska Banja“ je otpušteno kućama.

Iz zgrade kod Osnovne škole „Nikola Tesla „ u kojoj stanuju nastavnici škole desetak stanara je iseljeno u hotel „Lim“. RH centar i dalje ne radi, a od ponedeljka pacijenti će moći da se javljaju na pregled u dispanzer u Novom Priboju i u nekadašnju kardiološku ambulantu u Domu zdravlja. Banjska kupatila nisu pretrpela oštećenja, ali je potpuno uništen put ka kupatilima i za sada je neizvesno kada će pacijenti moći da se kupaju u lekovitoj banjskoj vodi.

Zahvaljujući angažovanju radnika Elektrodistribucije meštani Banje su u sredu dobili struju, a radnici Komunalnog preduzeća su obezbedili vodosnabdevanje nakon izmeštanja vodovodne instalacije. Zbog bezbednosti zabranjeno je kretanje kamionima i putničkim vozilima od česme do centra Banje, a na meštane se apeluje da se ne kreću po klizištu.

Zbog pokretanja klizišta potpuno je prekinut saobraćaj za sela Gračanica, Jabuke i Cikote, tako da meštani do svojih kuća jedino mogu da dođu peške, idući preko livada ili nekim drugim zaobilaznim putem. Za sada je teško proći i lokalnim seoskim putem preko Suvog Polja, a zbog padavina došlo je do većih odrona na putu.

Klizište je krenulo ispod kuća Divaca, na oko 250 metara od centra Banje. Pukotine i ispucala zemlja sa ulegnućima i dalje se šire. Klizište je pored škole „Nikola Tesla“ i kreće se između stacionara i starog bazena i izvora termalne vode. Iza stacionara sručila se zemlja, popucali su potporni zidovi, oštećene su staze i trotoari, podignut je asfalt na putu iznad porte manastira Sveti Nikola. Pokidana je vodovodna mreža, popadale su ili iskrivljene bandere u naselju iznad stacionara. Potpuno je uništen terapeutski bazen u izgradnji pored RH centra .

– Ove godina bilo je dosta padavina, došlo je do brzog otapanja snega koji je natopio teren koji je inače bio sklon klizanju. Predložene su određene mere da bi voda što pre otekla. Od svega je najbitnije da nema ljudskih žrtava. Da bi se trajno rešio ovaj problem i bio predložen projekat sanacije, potrebno je izvršiti određena istraživanja. Ali ne počinje se ispočetka jer su kolege iz CIP-a i Geo instituta radili istraživanja za druge potrebe, tako da ćemo sa minimalnim istražnim radovima definisati uslove i mogućnosti za sanaciju. Klizište je došlo do starog kupatila, ali njemu ne preti opasnost jer je podignuto na čvrstim stenama, na krečnjacima, a manastir Sveti Nikola je dosta udaljen od klizišta – potvrdio je za Sandžak Danas dr Duško Sunarić iz Instituta „Jaroslav Černi“ iz Beograda koji je sa stručnom ekipom obišao klizište .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari