Kurban bajram je tradicionalno i svečano proslavljen u svim sandžačkim sredinama, Srbiji i Crnoj Gori. Rijaset Islamske zajednice Srbije je, prvog dana Bajrama, upriličio centralnu bajramsku svečanost u Bajrakli džamiji u Beogradu, a Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u selu Suvi Do nadomak Tutina. Zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić čestitao je praznik svim muslimanama u Srbiji bez obzira na opciju kojoj pripadaju i poželeo im da se što pre dođe do sporazuma kojim će im se omogućiti da pripadaju svojoj veri i poštuju državu u kojoj žive.


Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je u bajramskoj poruci ukazao da se u proteklih nekoliko godina moglo uveriti da ugrožavanje islamske zajednice izaziva uznemirenost svih građana i opštu destabilizaciju i ocenio da „jedinstvena islamska zajednica predstavlja stožer svih muslimana i jedan je od stubova stabilnosti države i društva“. Islamska zajednica u Srbiji organizovala je i Centralnu bajramska akademija pod nazivom „Bajramluk u jedinstvu“ u Prijepolju. Muftija Zukorlić poručio je u Prijepolju da će se islamska zajednica u Srbiji ujediniti bez obzira da li sporazum o tome podrži zvanični Beograd. „Sporazum o formiranju jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji je zaista pri kraju. Nije još sve završeno, ali kako god to bude završeno, bio on podržan i potpisan od Beograda ili ne, imaćemo jedinstvenu Islamsku zajednicu“, poručio je Zukorlić, koga je burno pozdravilo više od hiljadu prisutnih. Posle Bajramske akademije sa kulturno-zabavnim programom na platou Doma kulture priređeni su bajramska sofra i vatromet.

U Pljevljima je Kurban bajram protekao vrlo svečano. Centralna bajramska molitva obavljena je u Husein-pašinoj džamiji kojoj je prisustvovao rekordan broj vjernika. Predavanje o značaju Hadža i Kurban bajrama održao je Ferid ef. Osmanagić, a bajramsku hutbu je održao imam Husein-pašine džamije Samir ef Kadribašić.

U bajramskoj poruci Samir ef Kadribašić je istakao da „Današnji praznik Kurban bajram treba da nas sve podsjeti na potrebu i značaj međusobnog razumijevanja , pomaganja, saradnje i povjerenja, kako bi na taj način doprinijeli razvoju sredine u kojoj živimo i radimo“. Muslimansko humanitarno društvo Merhamet je ove godine za bajramske praznike podijelio 620 komada kurbana građanima Pljevalja, a sredstva za kupovinu kurbana obezbijeđena su od donacija iz dijaspore i imućnijih Pljevljaka.

Poseta zvaničnika

Prvi dan bajrama Odbor islamske zajednice Pljevlja su posjetili predsjednik opštine dr. Miloje Pupović i njegov šef kabineta Rajko Palibrk, kojom prilikom su čestitali bajramske praznike velikodostojnicima islamske zajednice, članovima Odbora i građanima islamske vjere u Pljevljima.

„Zvezde Granda“

u nedelju, prvog dana Bajrama, u Novom Pazaru je održan koncert „Zvezda Granda“ u organizaciji Gradske uprave. Koncert je održan na centralnom gradskom trgu Gazi Isa-beg Ishakovića pred više hiljada građana Novog Pazara i okolnih mesta. Koncertu je prethodio vatromet u organizaciji IZ u Srbiji. Ova IZ se usprotivila održavanju koncerta jer smatraju da takav način proslave nije u skladu sa Islamom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari