Kurs pojeo milion evra Miškovićevog jemstva 1Foto: Fonet/ Aleksandar Kokovic

Malo je sudskih postupaka koji su praćeni sa toliko pažnje koliko suđenje vlasniku kompanije Delta Miroslavu Miškoviću.

Od kako je u novembru 2013. godine održan prvi glavni pretres svaka, iole značajnija, odluka suda bila je predmet diskusije. I kao što je skoro svako imao mišljenje o vraćanju njegovog pasoša, promeni optužnice, „veštačenju“ parlamenta, tako je danas slučaj i sa Miškovićevim zahtevom da mu se umanji visina jemstva.

Naime, Miroslav Mišković je u zamenu za puštanje iz pritvora u julu 2013. godine morao da položi jemstvo u visini od 12 miliona evra kao garanciju da neće pobeći od krivičnog gonjenja. Pored novca, Miškoviću je zamrznut deo imovine, ali i oduzeta putna isprava.

Kako je u međuvremenu vlasnik Delte pravosnažno oslobođen krivice za zloupotrebu putarskih preduzeća, pre početka ponovljenog postupka za deo optužnice koji ga tereti za pomaganje u utaji poreza, Miškovićevi branioci su zatražili od suda da smanji visinu jemstva.

– Slučaj Miroslava Miškovića je politički projekat obučen u odoru prava. Zbog toga se veliki broj odluka nalazi izvan pravne logike i prkose pravu. Za inat u nanošenju štete Miškoviću koriste se najrazličitiji izgovori i bezobalno tumačenje, koje je u osnovi, podsmevanje pravu na jednakost pred zakonima Srbije, kaže za Danas Zdenko Tomanović, advokat Miroslava Miškovića.

Odbrana je u svom zahtevu polazila od argumenta da je nelogično da jemstvo (12 miliona evra) bude višestruko veće od štete koju je, prema navodima optužnice protiv Miškovića, pretrpeo državni budžet. Takođe, kako je jemstvo određeno u gotovom novcu, u dinarskoj protivvrednosti, procene iz kompanije Delta su da je promena kursa evra do sada „pojela“ malo više od milion evra. Ti razlozi, zajedno sa činjenicom da se Mišković uredno odazivao pozivima suda prethodnih godina, stoje iza predloga odbrane da se vlasniku Delte smanji jemstvo na milion evra gotovog novca ili odredi hipoteka za iznos jemstva na njegove nepokretnosti.

Međutim, ovi argumenti nisu bili ubedljivi veću Specijalnog suda koje vodi postupak protiv Miškovića. Krajem oktobra, veće je odbacilo zahtev Miškovićeve odbrane. Kako se navodi u odluci u koju je Danas imao uvid, veće smatra da nisu ispunjeni zakonski uslovi za smanjivanje jemstva. Kako se dodaje, osim činjenice da je Mišković pravosnažno oslobođen za zloupotrebe u putarskim preduzećima, nema bitnijih promena koje bi opravdale smanjivanje jemstva. Podsećanja radi, Mišković je i uhapšen upravo zbog optužbi za zloupotrebe u putarskim preduzećima. Sudsko veće je dodalo da Mišković ima brojne lične i poslovne kontakte i da je vlasnik velikog broja pravnih lica u zemlji i inostranstvu. Navodeći podatak da je kompanija Delta u poslednjih deset godina uplatila oko milijardu i osamsto miliona evra poreza, veće je izvuklo zaključak da se radi o veoma imućnom čoveku. Sve te navedene okolnosti, Specijalnom sudu „opravdavaju bojazan“ da bi Mišković mogao napustiti Srbiju ukoliko bi mu se smanjio iznos jemstva.

– Mišković je i dalje jedini građanin u istoriji pravosuđa kome se sudi za delo iz nadležnosti sudije pojedinca i nadležnosti osnovnog suda, a da mu je na snazi jemstvo u ekstremno visokom iznosu, da mu je istovremeno oduzet pasoš, da mu je blokirana imovina u visini od nekoliko desetina miliona evra, navodi Tomanović. Miškovićev advokat dodaje da se sud vodio logikom da sve ono što u Evropi nekoga čini uglednim i uspešnim, kod nas predstavlja otežavajuće okolnosti.

– Da nekim slučajem naš sud razmišlja kao engleski sud, koji je za vlasnika Agrokora Ivicu Todorića utvrdio da je 100.000 funti dovoljna garancija, onda bi verovatno naša politička elita u tome videla organizovani napad na njih. A to je za grupu nesamostalnih i zavisnih nosilaca pravosudnih funkcija preveliki teret, ocenjuje Tomanović.

Ipak, vrlo brzo Specijalni sud će ponovo morati da odlučuje o istoj stvari, pošto im je to krajem novembra naložio Apelacioni sud. Ukidajući rešenje, drugostepeni sud je istakao da u njemu „nisu izneti jasni, argumentovani i neprotivrečni razlozi“. Posebno je naglašeno da Specijalni sud u ponovnom odlučivanju o ovom pitanju mora da ceni i činjenicu da je Mišković pravnosnažno oslobođen za zloupotrebu u putarskim preduzećima.

Odlaganja

Ponovljeni postupak protiv Miškovića i ostalih optuženih kojima se stavlja na teret utaja poreza i zloupotreba u putarskim preduzećima je već dva puta odlagana zbog procesnih pitanja. Naime, oba puta pretres je odlagan pošto nije bio pozvan zakonski zastupnik preduzeća „Hemslejt limited“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari