"Kurti će otvoriti most u Mitrovici pre ili kasnije" 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Pre ili kasnije Aljbin Kurti će otvoriti glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici jer je Kosovo nezavisna država. Ne zbog nekog članstva u EU, UN ili bilo čega, nego zato što ga je takvim napravila vlast u Beogradu, koja se ovde na terenu više ništa ne pita. Beograd više ne može ni da pošalje svog funkcionera zadužnog za Kosovo – kaže za Danas Nenad Radosavljević, predsednik Građanske inicijative Narodna pravda i vlasnik televizije RTV Mir Iz Leposavića, povom poslednjih događaja oko glavnog mitrovačkog mosta, uključujući i tvdnje Prištine da je to pitanje rešeno još 2016. godine.

Radosavljević smatra i da “za one koji poznaju situaciji nema ničeg čudnog u ovom što se sada događa, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao Prištini na upravljanje Srbe na KiM, koji mogu da očekuju i gore stvari kad je reč o prosveti i zdravstvu”.

– Zvanični Begrad najpre je preuzeo našu sudbnu u svoje ruke i pravo da o svemu odlučuje, da bi potom davao preporuke, a sad se samo sekira zbog onog što se dešava. Kurti je svoju političku platformu na kojoj dobija izbore zasnovao na mržnji prema Srbina i na tim pozicija formira javno mnjenje kosovskih Albanaca. U ovakvoj situaciji Srbi su uplašeni i bez samopouzdanja jer ne vide perspektivu svog opstanka na KiM – objašnjava Radosavljević.

Iako gradonačelnik južnog dela Kososvke Mitrovice Bedri Hamza, inače funkcioner opozicione DSK koji poslednje poteze Kurtijeve vlade ocenuje kao “smišljenu propagandističku farsu”, tvrdi da će most biti otvoren, ali da se ne zna kad i kako, verbalan razmena izjava između Brisela i Prištine ne prestaje.

Peter Stano, portparol EU, ostaje pri stavu da bi zbog jednstranih akcija Priština moga da dobije nove sankcije.

Perparim Krueziu, glasnogovornik Vlade Kosova, odgovara da Brisel može da pooštri nepravede mere, mada su dosadašnje pokazale da nisu rešenje. Zvanična Pritiština igra na kartu incidenta u Banjskoj, tražeči kaznu za Beograd.

Iako opozicija kosovskih Albaca optužije Kurijeva za populizam i propagandu, uz ocenu da vodi Kosovo ka izolaciji, Krueziu objašanja da je “otvaranje mosta na Ibru pitanje vladavine prava i poštovanja sporazuma postignutih u okviru dijaloga“.

„Osude jednostranih poteza“ Prištine juče su stige i iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske. „Akcije koje prezima vlada u Prištini ugrožavaju napore za normalizaciju odnosa sa Srbijom što je preduslov za ostvarivanje evropske perspektive obe zemlje”, poruka je zvaničnog Pariza.

„Igrama“ oko otvaranja glavnog mosta na Ibru u petak se priključio i Kfor, koji negira da je uključen u testiranje mostovske konstrukcije, čemu je dopris navodno dao i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja.

On je tokom učestalih poseta severnom delu Mitrovice „sopstvenim rukama proverio ogradu mosta“, navode lokalni mediji.

Prema podacima iz Prištine, oko 10.000 evra uloženo je u testiranje nosivosti mosta za putnička i teretna vozila.

U medijskim izveštajima se navodi i da je firma koja je fabrala stubove mosta u albanskom delu Mitrovice u četvrtak prefarbala i zastavu Srbije na Trgu braće Milića u srpskom delu grada, što j dovelo do privođenja dvojice funkcionera Srpske demokratije koji su se tome protivili.

Telo Fatona Hajzirija predato porodici

Posmrtni ostaci ubijenog kosovskog Albanca Fatona Hajrizija, koji je ubijen 19. juna u Loznici, nakon što je tokom rutinske kontrle usmrtio jednog, a ranio drugog pripadniak MUP Srbije, juče su na administrativnom prelazu Merdare preuzeli članovi njegove porodice, prenosi portal Kossev.info. Isti izvor javlja i da je Hajrizijevo telo predato Institutu za sudsku medicinu, a advokat porodice Hajrizi Arijanit Koci rekao je da se „nastavlja sa daljom procedurom u nadležnosti tužioca“.

Srbi sa KiM protiv kopanja litijuma

SNV KiM, Srpski nacionalni forum i Narodni pokret Srba sa KiM Otadžbina saopštili su da “svesrdno podržavaju građane Gornjih Nedeljica i proteste širom Srbije protiv kopanja litijuma u dolini Jadra”. “Vaša borba je nadčovečanska i p0oslednja brana permanentnoj izdaji Aleksandra Vučića. Ne ponovimo ćutanje Srbije dok je ‘đavolji advokat’ izdavao KiM, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari