KURTI i LAJČAKfoto BETAPHOTO/European Council (arhiva)

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je strategija Srbije stvaranje tenzija na Kosovu i traženje odvajanja Bosne, što „koristi kao sredstvo za pregovore sa Zapadom kako bi joj se osigurali ustupci i izbegle neophodne reforme“, piše Reporteri.

Kurti je ovo poručio dok je učestvovao onlajn na tribini „Zapadni Balkan i globalna kriza – Nove oluje ili sunce?“, u okviru Foruma za integracije Balkana 2024. Na ovom panelu bio je i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon.

„Premijer je dodao da je agresija Rusije na Ukrajinu otkrila opasnosti koje dolaze od autoritarnih režima. On je dodao da čak i na Zapadnom Balkanu Srbija danas odražava autoritarni stil Rusije. Njegova strategija je stvaranje tenzija na Kosovu i traženje odvajanja Bosne, koristeći ih kao sredstvo za pregovore sa Zapadom kako bi se osigurali ustupci i izbjegle neophodne reforme“, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera, prenosi Kosovo online.

Kurti je tokom obraćanja rekao da je Kosovo posvećeno dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

„Kurti je naglasio da je potrebna normalizacija same Srbije, koja mora da se pomiri sa činjenicom da je era teritorijalnog širenja i etničkih podela završena. Premijer je podvukao da je Kosovo posvećeno dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji i da nastavlja neumorno da radi na članstvu u Nato i EU kao kosovskim strateškim ciljevima“, navodi se u saopštenju.

Kurti je naveo da Kosovo u poslednje tri godine beleži najbrži rast demokratskih pokazatelja u regionu i visok privredni rast.

Na panelu su bili i potpredsednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Crne Gore Filip Ivanović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i Miroslav Lajčak, poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Pikula i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon. Moderator je bio predsednik Evropskog pokreta Crne Gore Momčilo Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari