Kurti traži od Šolca da podrži ukidanje mera EU protiv Kosova 1Foto: EPA-EFE/Hannibal Hanschke

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas u Berlinu tražio od nemačkog kancelara Olafa Šolca i Nemačke da podrže ukidanje mera EU protiv Kosova.

 

Vlada Kosova je saopštila da je posle samita Berlinskog procesa Kurti sa Šolcom razgovarao o bilateralnim odnosima i oblastima u kojima Nemačka može da podrži Kosovo.

„Kurti je tražio od njega i Nemačke da podrže ukidanje mera EU, što je već predložio visoki predstavnik EU Žozep Borel“, kaže se u saopštenju.

Premijer je, piše dalje, zamolio Šolca za podršku „u rešavanju pitanja vazdušnog prostora Srbije, koji je već 25 godina zatvoren za komercijalne letove ka Kosovu i s njega, što je uzrok kako finansijske štete avio kompanija, tako i zagađenja životne sredine zbog produženja letova za Kosovo“.

Šolcu je Kurti rekao da volju Srbije pokazuju njene rezerve prema Osnovnom sporazumu o normalizaciji odnosa s Kosovom i neizručenje Kosovu „glavnog teroriste Milana Radoičića, ali i njegove grupe za koju već postoji optužnica Državnog tužilaštva“ Kosova, piše u saopštenju.

Kurti je takođe istakao posvećenost regionalnoj saradnji i pružio punu podršku Berlinskom procesu i primeni sporazuma iz tog procesa, uključujući i one koji su danas potpisani i dogovoreni: Sporazum o pristupu visokom obrazovanju i prijemu na studije na Zapadnom Balkanu i Akcioni plan za jedinstveno regionalno tržište za period od 2025. do 2028. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari