Troje kustosa pirotskog Muzeja Ponišavlja Predrag Pejić, Radmila Vlatković i Saška Velkova na konferenciji za novinare javno su prozvali direktora Muzeja, rekavši da se u ovoj ustanovi ne sprovodi usvojeni program, a nezadovoljni su i odnosom direktora prema njima i njihovom radu.

Troje kustosa pirotskog Muzeja Ponišavlja Predrag Pejić, Radmila Vlatković i Saška Velkova na konferenciji za novinare javno su prozvali direktora Muzeja, rekavši da se u ovoj ustanovi ne sprovodi usvojeni program, a nezadovoljni su i odnosom direktora prema njima i njihovom radu. Vršilac dužnosti direktora Miroslav Zubić rekao je medijima da to što govore kustosi nije tačno i da se programi u Muzeju realizuju.
Kustosi kažu da su se obraćali Upravnom odboru Muzeja, sindikatu, predsedniku opštine i predsedniku SO Pirot, načelniku Odeljenja za vanprivredne delatnosti, Muzejskom društvu Srbije, Ministarstvu kulture, Odboru za primenu etičkog kodeksa u opštini, ali se oglasio samo Etički kodeks.
Oni su novinare podsetili da su se, kako su istakli, posle prvog apela za pomoć i konferencije za novinare 28. juna ove godine uslovi za rad u Muzeju pogoršali, da su i dalje zaoštreni međuljudski odnosi, a da direktor vrši pritisak na radnike umanjujući im plate, te da je istoričaru pripravniku Mili Savić nedavno prestao radni odnos.
Kustos arheolog i prethodni direktor Muzeja mr Predrag Pejić prozvao je direktora, rekavši „da on sprečava stručni rad“.
– Programi koje bi trebalo da realizuju četiri odeljenja – arheologije, istorije, istorije umetnosti i etnologije – ne ostvaruju se, jer za njih nisu obezbeđena sredstva. Stručni kolegijumi se ne održavaju, nema sastanaka, a kustosi se ne dogovaraju s direktorom o svom radu. Ne možemo da realizujemo svoju delatnost – kaže Pejić, dodajući da se njih troje solidarišu s koleginicom istoričarom Milom Savić , ističući da je istoričar potreban Muzeju.
Muzejski savetnik i istoričar umetnosti Radmila Vlatković kaže da je ovo njihovo poslednje javno obraćanje i da očekuju da na ovaj problem reaguju zvanični organi.
– Nije reč o ličnim sukobima, već je jednostavno nemoguće obavljati stručnu delatnost. Programi se ne realizuju i narušeni su međuljudski odnosi – kaže Vlatkovićeva.
I kustos etnolog Saška Velkova dodaje da se program ne realizuje. – Ove godine planirana je realizacija 11 tematskih i osam autorskih izložbi što se nije dogodilo, a zamrla su i istraživanja – kaže ona.
Direktor Muzeja Miroslav Zubić rekao je na konferenciji za novinare da su izjave troje kustosa neistinite i da on posle javašluka, samo zahteva red i disciplinu.
– Nije tačno da se programi ne realizuju. Muzej je organizovao 11 izložbi, učestvovao na Sajmu knjiga i Sajmu lova i ribolova, Pirotskom kulturnom letu i Danima evropske baštine, organizovao modnu reviju, a u realizaciji ovih programa troje kustosa nisu učestvovali – rekao je Zubić.
Zubić kaže da istoričar pripravnik Mila Savić nije otpuštena, već joj je prestao radni odnos.
– Ona je primljena na određeno vreme od godinu dana. Ugovor o radu produžen je za još šest meseci i, kako nije u tom roku položila pripravnički ispit, smatram da ne treba da joj se produži ugovor o radu. Dakle, nije reč ni o kakvom otpuštanju Mile Savić – kaže Zubić.
Miroslav Zubić kaže da je tačno da je inspektor rada naložio da se Mila Savić vrati na posao, ali da on bez odobrenja opštine i nadležnih organa ne može ništa da uradi.
– O narednim potezima ću se u svakom slučaju konsultovati sa osnivačem – rekao je Zubić.
U svakom slučaju, o ovom problemu moraće uskoro da raspravljaju i odbornici SO Pirot, jer je reč o značajnoj kulturnoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari