Internacionalac Srbije Zdravko Kuzmanović novi je igrač milanskog Intera čime je ostvario najzvučniji transfer kada su u pitanju naši igrači u zimskom prelaznom roku. Prema pisanju italijanskih medija, sada već bivši vezista Bundesligaša Štutgarta pridružiće se nekadašnjem saigraču iz reprezentacije Dejanu Stankoviću, gde je za očekivati da će pojačati konkurenciju na sredini terena i izboriti se za mesto tik ispred zadnje linije, na mestu gde je imao zapaženu ulogu u Nemačkoj ali i nacionalnom timu.

Finansijski detalji nisu poznati, ali se pretpostavlja da će se u kasu Štutgarta sliti oko dva miliona evra obeštećenja s obzirom da je Kuzmanoviću isticao ugovor na kraju sezone.

Kuzmanoviću neće biti strano igranje u Seriji A budući da je pre odlaska u Nemačku branio boje Fiorentine dve sezone, u kojoj je bio standardan i odigrao čak 70 mečeva. Zato je za očekivati da će se vrlo brzo nametnuti Andrei Stramačoniju jer se njegova snaga i pouzdanost uklapaju u koncepciju tima koji ima ambicije da u domaćem prvenstvu izbori plasman u evropska takmičenja naredne sezone, možda i da se umeša u borbu za titulu.

Iako ima nepunih 26 godina Zdravko Kuzmanović je imao zapaženu, a pre svega burnu, istoriju nastupa za državni tim Srbije čiji je dres oblačio u 46 navrata i postigao šest golova. Naime, u mlađim kategorijama branio je boje Švajcarske, ali je FIFA 2007. presudila da može među „orlove“, bez obzira što je bio kapiten alpske zemlje. Debitovao je za Srbiju protiv Finske 2. juna 2007. da bi u svom drugom nastupu u crvenom dresu Srbije, u porazu protiv Belgije sa 3:2, postigao oba gola čime je opravdao očekivanja. Međutim, nisu svi ljubitelji „najvažnije sporedne stvari na svetu“ u našoj zemlji bili za to da Kuzmanović i ostali „stranci“, nastupaju za Srbiju. Kuzmanoviću nije išlo naruku ni to što ga je u državni tim pozvao tadašnji selektor Havijer Klemente, koji se nije proslavio na klupi naše zemlje. Dolaskom Siniše Mihajlovića za selektora izostao mu je poziv, što je nekadašnji trener upravo Fiorentine i Intera pravdao činjenicom da je Kuzmanović bio povređen, te da u njegovom sistemu igre može da se pozicionira samo iza napadača, iako nikada nije igrao na tom mestu, te da su ta mesta u državnom timu već prebukirana. Za očekivati je da će zato Kuzmanović pokušati da se kroz Inter nametne selektoru jer je krenuo njegovim stopama i biće u sistemu kroz koji je Mihajlović stekao trenersko znanje.

Zdravko Kuzmanović rođen je 22. septembra 1987. u švajcarskom Tunu, dok poreklo vodi iz Gradačca u Republici Srpskoj. Fudbalsku karijeru započeo je u FK Durenast, da bi preko podmlatka Jang Bojsa iz Berna 2004. prešao u takođe mladi tim Bazela. Od sezone 2005/06. ustalio se u prvoj postavi A tima FK Bazel, da bi januara 2007. kao devetnaestogodišnjak prešao u italijansku Fiorentinu. Obeštećenje koje su „ljubičasti“ morali da plate procenjeno je na oko tri miliona evra, čime je Kuzmanović postao najskuplji švajcarski mladi reprezentativac svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari