Izgradnjom HE ‘’Đerdap’’ i povećanjem nivoa Dunava u golubačkom kraju promenjeni su klimatski uslovi,pa danas u podunavskim selima kao što su Vinci, Usije, Brnjica, Dobra i Ponikva već nekoliko decenija slabo uspeva vinova loza i pored upotrebe potpune agrotehnike.


– U Brdsko planinskom naselju Barič sasvim je druga priča,ovde postoje veoma dobri klimatski uslovi za veću proizvodnju kvalitetnog stonog grožđa. Prošla godina bila je najlošija za vinogradare,a bez kvalitetnog grožđa nema ni dobre šire,ni kvalitetnog vina.

U golubačkom kraju, koji tradicionalno važi za „rakijaški“, švajcarski penzioner Rade Marjanović podigao je vinograd na površini od 30 ari,a već ove godine zasadiće i nove zasade. On tvrdi da od vinogradarstva, koje ne traži mnogo vremena, može dobro da se zaradi.

Brdo u Bariču sada ponovo izgleda kao pre nekoliko decenija, kada je bilo prekriveno vinogradima, koji su kasnije iskrčeni zbog šljive koja ih je potisnula. Baričanin Rade pre osam godina rešio je da se vrati u svoje rodno selo gde je zasadio vinograd i zajedno sa svojom suprugom Radom obavlja sve poslove u vinogradu kao i voćnjaku u kome ima mlade zasade jabuka i ostalog voća.

– Vinograd mora da se prska zaštitnim sredstvima od polovine maja do polovine avgusta, na svakih 15-20 dana i za to vreme mora da se obave tri kopanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari