Pljevlja su proteklih nekoliko dana bila počašćena gostovanjem hora ruskog ansambla „Tebi pjevam“. Ovaj poznati hor najpre je održao koncert u porti Manastira Svete Trojice, a sjutradan na, otvorenom, na Trgu 13. juli.


U porti manastira, pred velikim brojem publike, u ime organizatora je pozdravio i poželio dobrodošlicu ruskom ansamblu Dragan Paldrmić, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Pljevlja. U prvom dijelu programa zastupljena je duhovna muzika, a u drugom ruske narodne pjesme u obradi kompozitora: Kolobova, Kolosova, Šostakoviča, Nikitina…Ruski ansambl „Tebi pjevam“ osnovan je 1991. godine, nazvan je po pravoslavnoj pjesmi posvećenoj bogu. Osnivač i umjetnički rukovodilac horskog ansambla je rektor Krasnojarske državne akademije muzike i pozorišta i zaslužni umjetnik Rusije, profesor Konstantin Aleksandrovič Jakobson. Zahvaljujući jedinstvenom sastavu, ansambl izvodi muziku različitih epoha i stilova, od solističke i ansamble, do horskog pjevanja i kantatno-orijentalnih djela, duhovne muzike i pjesama savremenih autora.

Za 15 godina svoga djelovanja ansambl je sa ruskom kulturom upoznao slušaoce Francuske, Holandije, Švajcarske, Argentine, SAD, Jugoslavije i mnoge druge. Ovaj ansambl je učestvovao i na Osmom međunarodnom festivalu kamernih horova u Kragujevcu od 16. do 22. avgusta. „Mi smo orkestar vokalnih solista, gdje svako od njih posjeduje visoke kvalitete i u stanju su da izvedu raznovrsnu muziku. Nastojali smo da izbor pjesama prilagodimo okolini Manastira, gdje je koncert i održan, a radili smo sa velikim zadovoljstvom“, istakao je profesor Jakobson i rekao da je oduševljen prirodom ovoga kraja i toplim prijemom ljudi koji su ih ovdje prihvatili sa velikom pažnjom, tako da će ponijeti lijepe utiske sa svog prvog boravka u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari