Republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je Rafineriji nafte Pančevo da otkloni probleme u radu jednog od svojih postrojenja koje je tokom noći i jutra, u sredu i četvrtak, bilo uzrok zagađenja u Pančevu.
Inspektorka Jelena Stanković je rekla da je vanredni inspekcijski nadzor obavljen nakon obaveštenja tehničkog direktora Rafinerije o problemu u radu postrojenja ‘klaus’, pa su naložene tehničko-tehnološke mere za normalizaciju rada.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je Rafineriji nafte Pančevo da otkloni probleme u radu jednog od svojih postrojenja koje je tokom noći i jutra, u sredu i četvrtak, bilo uzrok zagađenja u Pančevu.
Inspektorka Jelena Stanković je rekla da je vanredni inspekcijski nadzor obavljen nakon obaveštenja tehničkog direktora Rafinerije o problemu u radu postrojenja ‘klaus’, pa su naložene tehničko-tehnološke mere za normalizaciju rada. Rok za sprovođenje tih mera je 30 dana, dodala je ona.
To postrojenje pančevačke Rafinerije služi za izdvajanje sumpora iz nafte za dobijanje čistijih derivata.
Aparati opštinskog sistema za praćenje aerozagađenja beležili su povećano prisustvo sumpornih jedinjenja tokom celog dana u sredu, i četvrtak prepodne. Najveće koncentracije zabeležene su u sredu kasno uveče i u četvrtak rano ujutro kada ih je bilo 16,5 mikrograma po metru kubnom vazduha. Centru za obaveštavanje u Pančevu javio se veći broj građana koji su se žalili na intenzivne neprijatne mirise u gradu, saopštio je opštinski Sekretarijat za zaštitu životne sredine.
Iako meteorološke prilike imaju uticaj na aerozagađenje, prema rečima Biljane Miladinović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, konstantno visoka koncentracija ukupno redukovanog sumpora ukazuje da zagađenje koje je zabeleženo u sredu i četvrtak nema veze sa meteorologijom. Ona je za Danas potvrdila da je o zagađenju obaveštena Jelena Stanković, republički inspektor za zaštitu životne sredine, kao i fabrike južne industrijske zone, koje su dužne da obustave proizvodnju ili preduzmu određene mere kada benzen prekorači 40 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari