Bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski sastao se juče u Kijevu s ukrajinskim premijerom Viktorom Janukovičem u za sada nezvaničnim nastojanjima da posreduje u smirivanju ukrajinske krize, javili su poljski mediji. U Varšavi i Kijevu vlada nepodeljeno mišljenje da bi emisar Kačinjskog za Ukrajinu bio upravo njegov prethodnik, Kvašnjevski, pošto važi za državnika koji je kao zvanični medijator izrazito pomogao da „narandžasta revolucija“ 2004.

Bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski sastao se juče u Kijevu s ukrajinskim premijerom Viktorom Janukovičem u za sada nezvaničnim nastojanjima da posreduje u smirivanju ukrajinske krize, javili su poljski mediji. U Varšavi i Kijevu vlada nepodeljeno mišljenje da bi emisar Kačinjskog za Ukrajinu bio upravo njegov prethodnik, Kvašnjevski, pošto važi za državnika koji je kao zvanični medijator izrazito pomogao da „narandžasta revolucija“ 2004. ne završi prolivanjem krvi, već kompromisom. „To što se danas dešava u Ukrajini ne može da se poredi s narandžastom revolucijom. Tada su stvari bile crno-bele, danas je reč o unutrašnjem, vrlo ozbiljnom političkom sukobu koji može da ima dalekosežne i vrlo loše posledice“, rekao je Kvašnjevski.
Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko odbio je prethodno da povuče odluku o raspuštanju parlamenta i odbacio ideju o raspisivanju prevremenih predsedničkih izbora kako bi bila rešena politička kriza u zemlji. „Prevremeni parlamentarni izbori poslužiće kao lekcija svim političkim snagama“, rekao je Juščenko u utorak uveče u razgovoru sa stranim novinarima. On je rekao da se o datumu održavanja izbora, za sada predviđenih za 27. maj, može pregovarati, ali da oni moraju biti održani u ustavom određenom roku. Prema ustavu, novi izbori moraju da budu održani u roku od 60 dana od raspuštanja skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari