Zahvaljujući donaciji Evropske unije, u Velikom Gradištu je otvorena najsavremenija Laboratorija za hemijsku analizu vode koja će omogućiti potpunu kontrolu neophodne tečnosti, a time doprineti i ukupnom prosperitetu ove opštine i komuna u slivu reke Pek.

Projekat traje 15 meseci, a vredan je 148.800 evra od čega je donacija Evropske unije 133.920 evra a ostatak od 14.880 evra je učešće opštine Veliko Gradište i partnerskih opština.

– Projekat „Echange 3“, koji finansira Evropska unija, implementira se od strane opština: Veliko Gradište, Kučevo i Majdanpek, koje geografski gravitiraju na reci Pek, rekao je Zlatibor Mitić, menadžer projekta. Vrlo dobro je što su svi prepoznali činjenicu da se moramo naći na zajedničkom zadatku – zaštiti životne sredine, a jedna od žila kucavica naše geografske sredine jeste Pek. Nekima je drag, nekima je izuzetno drag, ali očigledno da je kod svih prisutna dobra volja i velika želja da svoju zlatonosnu reku Pek sačuvamo i da ovoj reci vratimo stari sjaj, a da prekinemo njeno uništavanje. U okviru projekta integralnog upravljanja rekom Pek, ostvarili smo dobru saradnju i Evropska unija je prepoznala ovaj projekat kao interes Srbije za zaštitu životne sredine. U okviru tog projekta dobićemo plan integralnog upravljanja rekom Pek, katastar zagađivanja, katastar pijačih voda a, evo, dobili smo jednu laboratoriju koja će koristiti svim građanima na teritoriji pomenute tri opštine.

Cilj i ideja ovog projekta jeste da shvatimo kakva voda teče Pekom, kakvu vodu piju naši građani u sve tri opštine i da se svi nađemo na zajedničkon zadatku da, ako ne poboljšamo kvalitet vode, ono bar da zaštitimo postojeće. Ova laboratorija košta 30.000 evra i u potpunosti je donirana od Evropske unije. Išli smo sa ciljem da sada, u trenutku dok se projekat realizuje, to bude do juna ove godine. Laboratorija služi za analizu voda reke Pek kao i pijaćih voda sa idejom da se u kasnijem postupku ovde zaposle dva stručna lica. Laboratorija je u prostoru Gimnazije, gde smo naišli na potpuno razumevanje, pa će služiti i u procesu obrazovanja naših đaka. Uvešćemo u praksu da se sve pijaće vode na teritoriji tri lokalne samouprave kontrolišu potpuno besplatno gde god se za to pojavi potreba, rekao je Mitić.

Tokom trajanja projekta u laboratoriji će se vršiti hemijske analize vode reke Pek, javnih česama i izvora a građani će imati prilikuda bez novčane nadoknade provere hemijsku ispravnost i na taj način se upoznaju sa kvalitetom vode koju koriste, kazao je Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište. – Moram priznati da sam bio veoma zadovoljan pa i ponosan kada smo potpisivali ugovor sa gospodinom Vensanom Dežerom, ambasadorom Evropske unije u Srbiji, koji je istakao da, od 120 opština koliko je konkurisalo, posebno naveo pet projekta u Srbiji kao perspektivne a među njima i naš projekat zaštite reke Pek. Zaista prija kad se pred stotinu ljudi posebno pomene opština Veliko Gradište i projekat koji je osmislila naša lokalna samouprava. I evo, taj projekat daje rezultate. Još sam zadovoljniji danas kada vidim ovu laboratoriju i kada čujem kakve će koristiti imati naše mesne zajednice, Gimnazija i naravno svi naši građani uz predlog da se što pre zaposle dva stručnjaka kako bi laboratarija počela da živi na pravi način. Naša mesna zajednica ima lokalne vodovode gde se svakog meseca rade analize i to košta. Građani plaćaju analize svojih bunara. To će biti besplatno a spremni smo da deo sredstava izdvojimo iz budžeta kako bi počeli da stvaramo ovu korisnu naviku.

Naravno, ovaj projekat se potpuno uklapa u naš program razvoja turizma gde je opredeljenje da ova privredna grana bude prioritet u Velikom Gradištu a to nastojanje se sve potpunije realizuje. Bez ovakvih stvari-bez čistih reka Dunava i Peka, Srebrnog jezera, bez čiste kanalske mreže, nema razvoja turizma, istakao je Milić.

U narednom periodu biće realizovan hemijsko-biološki monitoring voda a, na samom završetku projekta, biće urađen plan integrisanog upravljanja rekom Pek. Svi koji su učestvovali na projektu očekuju da će on predstavljati primer dobre prakse i da će ideja o zaštiti reke Pek biti iskorišćena i za zaštitu drugih reka ili prirodnih resursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari