Nadbiskup Ladislav Nemet: Prvi kardinal iz Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Na listi od dvadeset jednog novog kardinala iz celog sveta, uključujući i Japan i Iran, koje papa Franja imenovao i čije je imena, kao tvrde vatikanski izvori, nenajavljeno saopštio pre dva dana posle nedeljne molitve, nalazi se i nadbiskup beogradski Ladislav Nemet, aktuelni predsednik Međunarodne biskupske konferencije „Sveti Ćirilo i Metodija“ i potpredsednik Veća evropskih biskupskih konferencija.

On će u istoriju ući kao prvi imenovani kardinal u Rimokatoličkoj crkvi u Srbiji, a po svoj prilici i Srbija je prva većinski pravoslavna zemlja u svetu, čija će rimokatolička zajednica od 8. decembra i zvanično, posle zasedanja Kolegijuma kardinala u Vatikanu, imati visokodostojnika kardinalskog ranga na čelu.

Novi kardinali, poručio je papa Franja, biće „lice univerzalnosti Crkve, koja nastavlja naviještati milosrdnu Božju ljubav prema svim ljudima na zemlji, a uključivanje u Rimsku biskupiju pokazuje neraskidivu vezu između Petrove stolice i partikularnih Crkvi raširenih diljem svijeta“.

Vest da o imenovanju nadbiskupa Nemeta zatekla je u Rimu gde će gotovo ceo oktobar provesti na 16. redovnoj opštoj Biskupskoj sinodi, tokom koje su najavljene i nove kanonizacije u RKC.

Njegovo imenovanje došlo je samo nekoliko nedelja posle posete državnog sekretara Vatikana kardinala Pjetra Parolina Srbiji povodom centralne proslave 100. godišnjice Beogradske nadbiskupije i 325. godišnjice Karlovačkog mira.

Iako je nadbiskup Nemet za obeležavanje jubileja Nadbiskupije u planu imao papu Franju, i dolasku kardinala Paolina data je velika važnost u državnom i crkvenom „vrhu“ Srbije.

U državnoj i crkvenoj diplomatiji ova visoka poseta, kao i imenovanje nadbiskupa Nemeta za kardinala ocenjuju su kao višestruko značajni, u rangu sa „posebnim blagoslovima pape Franje“ koje je u Beograd u septembru doneo državni sekretar Vatikana.

Prva čestitka zbog imenovanja, novom kardinalu Laslu Nemetu došla je sa Andrićevog venca, dok su pozdravi patrijarha Porfirija stigli iz Kanade.

Nadbiskup Nemet je na službu u Beogradu stupio sredinom decembra 2022. kao sedmi beogradski nadbiskup, a prvi koji je rođen u Srbiji i prvi Mađar koji došao na njeno čelo.

Njegovim prebacivanjem iz Zrenjanina u Beograd papa Franja je malo razočarao Hrvate u Nadbiskupiji, a na odluku o prekjučerašnjem kardinalskom imenovanju još nema reagovanja.

Biskup Ladislav Nemet rodom je iz Odžaka, a 7. septembra proslavio je 68. rođendan.

Školovao se u Subotici, Poljskoj, Rimu, gde je doktorirao dogmatiku na Papskom Gregorijanskom univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari