Kakvi su novi sistemi skladištenja poljoprivrednih proizvoda i koje sve povoljnosti donose, bilo je reči na edukativnom karavanu, koji kao segment projekta „Zdrava ekonomija“ gostuje diljem zemlje a ima za cilj podršku razvoja sistema javnih skladišta.

Sistem javnih skladišta omogućava poljoprivrednim proizvođačima da svoju robu, odnosno ono što su proizveli, lageruju na sigurnom mestu u sistemu javnih skladišta i odlaže momenat prodaje do onog trenutka kada se apsolutno ekonomski isplati i povrati ono što su oni uložili u svoju poljoprivrednu proizvodnju, istakla je Tatjana Đukanović, zamenica direktora Kompenzacionog fonda Republike Srbije, na skupu u Novom Bečeju.

– Dok je roba lagerovana, poljoprivrednik koristi robnu zapisku kao kvalitetno sredstvo obezbeđenja za dobijanje vrlo povoljnih, kratkoročnih kredita kod svih poslovnih banaka koje su registrovane kod Narodne banke Srbije. Naravno, uz sve to ostvaruju subvenciju od Ministarstva poljoprivrede za troškove lagera u iznosu od 40 odsto do šest meseci. Kada odluče da svoju robu prodaju, onda je prodaju, vrate kredit i kreću u nove setvene cikluse – objašnjava Tatjana Đukanović.

Sistem javnih skladišta uspostavljen je donošenjem Zakona o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode 2009. godine, a Kompenzacioni fond, koji je takođe osnovan istim Zakonom o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode, jeste garant svim deponentima robe, svim poljoprivrednim proizvođačima koji lageruju u javnim skladištima, da ukoliko eventualno dođe do neke štete, a skladištar nije u mogućnosti da štetu nadoknadi, to će učiniti Kompenzacioni fond u vansudskom postupku, što podrazumeva vrlo kratke rokove u 100 odsto iznosu i zakonski rok je od momenta konstatovanja štete pet dana.

– Poljoprivredni proizvođač dobija tu neophodnu sigurnost da konačno lageruje na sigurnom mestu, da ga niko ne ucenjuje kada poželi da svoju robu proda ili iznese iz skladišta i proda je nekom drugom, a ne skladištaru kod koga lageruje svoju robu – precizirala je Đukanovićeva.

Bitna novina Zakona o javnim skladištima je robni zapis. Ova hartija od vrednosti, priznata od NBS, služi kao kvalitetno sredstvo obezbeđenja za povoljne kratkoročne kredite kod svih poslovnih banaka koje posluju na teritoriji Republike Srbije.

Licenciranih 16 skladištara

Na spisku javnih skladištara Kompenzacionog fonda RS nalazi se 16 skladišta, među kojima nema više skladišta iz Srednjeg Banata. Najbliža javna skladišta za ovdašnje ratare nalaze se u Žablju, čak dva, i jedno u Temerinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari