Centralna izborna komisija BIH nastavila je, na osnovu novoprebrojanih glasova, juče da objavljuje „nezvanične, preliminarne i nekompletne rezultate“ opštih izbora održanih 12. oktobra u BiH i nikakvih promena u redosledu najbolje plasiranih kandidata i stranaka nema.


Bakir Izetbegović vodi na izborima za bošnjačkog člana Predsedništva BiH sa 40.525 glasova više od Fahrudina Radončića, Dragan Čović i dalje vodi na izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH sa 31.617 glasova više od Martina Raguža, a Mladen Ivanić i dalje vodi na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH sa 1.939 glasova prednosti u odnosu na Željku Cvijanović. U sva tri slučaja prebrojano je preko 93 odsto glasova.

Nakon prebrojanih 92,96 odsto glasova, Milorad Dodik i dalje vodi na listi kandidata za predsednika Republike Srpske sa 9.935 glasova više od Ognjena Tadića. Prema juče ažuriranim podacima, cenzus na izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH prešlo je sedam stranaka, za Narodnu skupštinu Republike Srpske sedam stranaka i za Parlament FBiH osam stranaka.

Iako ostaje još koji procenat glasova da se prebroji već se obračunavaju osvojeni poslanički mandati i počinju svađe oko formiranja buduće vlasti.

Najvećim dobitnikom ovih izbora smatra se Stranka demokratske akcije, koja bi broj mandata u Parlamentu F BiH mogla da poveća za više od trećinu sa sadašnjih 23 na 30, a najvećim gubitnikom Zlatko Lagumdžija i njegova Socijaldemokratska partija, koja bi u Parlamentu BiH mogla da izgubi više od polovine dosadašnjih poslaničkih mandata i da sa 28 padne na 13. Glasovi se, istina, još prebrojavaju, ali u ovim projekcijama ne može biti velikih promena.

Sadašnja Vlada BiH, kojoj je okosnica bila Lagumdžijina SDP, ocenjena je sa više strana kao najgora vlada koju je imala samostalna BIH, a nije je u toku same predizborne kampanje štedela ni vrlo aktivna međunarodna zajednica predvođena američkim diplomatama u Sarajevu. Kojima Lagumdžija u javnim nastupima i blogovskim dopisivanjima nije ostao dužan.

Od SDP se godinu dana pred izbore otcepio potpredsednik te stranke Željko Komšić i osnovao novu stranku Demokratsku frontu, koja se po rezultatima izbora za centralnu državu nalazi na drugom, a po rezultatima izbora za parlament FBiH na trećem mestu. Demokratska fronta se u predizbornoj kampanji gadno ostrvila na Lagumdžiju, pa je Emir Suljagić na predizborim skupovima poentirao tvrdnjom da se Lagumdžija dogovorio sa SDA da u postizbornoj koaliciji dve stranke bude bosansko-hercegovački premijer, te „ako glasate za SDP, glasate u stvari za SDA“.

Demokratska fronta nije samostalno učestvovala na izborima za Narodnu skupštinu RS, ali je koalicija bošnjačkih i hrvatskih stranaka „Domovina“, čiji je koordinator bio Emir Suljagić kandidat Demokratske fronte za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, ostvarila je svoj cilj i prešla cenzus na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Šef Demokratske fronte Komšić se juče zahvalio glasačima SDP i priznao da je došlo do značajnog prelivanja glasova iz te stranke u izbornog novajliju Demokratsku frontu.

Bakir Hadžiomerović, kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsedništva BiH zatražio je da celo rukovodstvo te stranke snosi odgovornost za izborni poraz (ne samo Zlatko Lagumdžija) i predložio da novog šefa stranke bira celo članstvo po principu „jedan čovek jedan glas“. Lagumdžija sigurno više neće biti šef SDP posle predstojećeg kongresa stranke.

Prema dosad prebrojanim glasovima SDP je sa 9,57 odsto odnosno 10,25 odsto glasova petoplasirana stranka i na izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH i na izborima za Parlament FBiH, dok je Dnevni avaz, u sklopu svog rezervnog obračuna i sa Lagumdžijom, odmah po objavi prvih preliminarnih rezultata utvrdio da je sadašnji šef SDP u svojoj izbornoj jedinici dobio 10.031 odsto glasova što mu „vjerojatno neće biti dovoljno da postane državni poslanik“. Govoreći o svom bivšem partijskom šefu Željko Komšić je juče rekao da „ne bi potcjenio njegovu mogućnost taktiziranja i manipulacije“.

Socijaldemokratska partija nije na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske prešla cenzus, a Demokratska fronta nije na tim izborima samostalno učestvovala nego u koaliciji Domovina.

KOMŠIĆ: Nisam samoubica

SDP i praktično od nje otcepljena Demokratska fronta zajedno imaju vrlo respektabilan broj glasova i u odnosu na rezultat SDP na izborima 2010. zanemarljivo manji broj poslanika. Na teoretsku mogućnost koaliranja i bez pobedničke Stranke demokratske akcije, juče se u intervjuu Agenciji Anadolija oštro osvrnuo potpredsednik te stranke Bakir Izetbegović upozoravajući da bi pokušaj isključivanja SDA iz vlasti bila „krajnje opasna avantura“. Komšić je izjavio da nije takav samoubica da nasilno ulazi u vlast jer u tom slučaju „nas neće biti ne za četiri godine, nego već za dvije na lokalnim izborima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari