Lagumdžija u sedištu UN-a organizovao komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici, reagovao Dodik 1foto EPA-EFE/SARAH YENESEL

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama organizovala je prvu zvaničnu komemoraciju u UN na visokom nivou povodom 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prva zvanična komemoracija u sedištu UN u Njujorku je priređena pošto je Generalna skupština UN-a 23. maja usvojila Rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sećanja i obeležavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija je na komemoraciji zahvalio svim konsponzorima Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

„Ovaj događaj je ujedno i naš poziv liderima da deluju u pravcu postizanja pravde, poverenja i dijaloga, priznavanja i podučavanja istorijskih činjenica, odavanja pošte i sećanja na žrtve, utvrđivanja identiteta onih koji su još nestali i privođenja svih izvršitelja pravdi, suočavajući se s korenima politika koje su dovele do genocida“, rekao je Lagumdžija.

Po njegovim rečima, nikada ne bi smelo da se zaboravi da su dešavanja u Srebrenici „jedan od najmračnijih perioda moderne ljudske istorije“.

Komemoraciji je prisustvovao i ministar spoljnih poslova BIH Elmedin Konaković.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su komemoraciju u UN povodom stradanja Bošnjaka u Srebrenici jednostrano organizovali Lagumdžija i „ovi što sebe smatraju vlasnicima cele BiH“.

Dodik je rekao da je „sramno da se u Njujorku obeležava stradanje jednog naroda u proteklom građanskom ratu u BiH, dok se ostale žrtve ne priznaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari