Lakić: Hapšenje aktivista je pravni skandal, Vučić želi da Srbija ostane autokratska država 1Nikola Lazić, foto: Dušan Pešić/Danas

Hapšenje aktivista koji su učestvovali na protestu protiv iskopavanja litijuma, a kasnije i osuđeni na kaznu zatvora je, pre svega, pravni skandal jer nema pravnog osnova da im se sudi, ali i to je još jedna činjenica da je sudstvo apsolutno pod kontrolom vlasti, izjavio je danas FoNetu advokat Nikola Lakić.

To je i dokaz da sudije u Srbiji u ovakvim i sličnim situacijama ne sude u skladu sa zakonom već po volji i želji Aleksandra Vučića, konstatovao je Lakić.

Prema njegovom mišljenju, sva ova hapšenja i brze presude u prekršajnim postupcima imaju za cilj da režim zaplaši građane Srbije koji protestuju, koji su s pravom nezadovoljni i besni jer „vlastodršci žele da unište Srbiju, ugroze njihove i živote njihove dece samo radi ličnog bogaćenja“.

Ovo takođe pokazuje i da Vučić, nikada neće biti spreman na to da od Srbije napravi normalnu državu sa punim poštovanjem Ustavom zajamčenih prava svim građanima, već želi da Srbija ostane „autokratska država koja služi za lično bogaćenje“, sa narodom koji će biti radna snaga i glasačka mašinerija, upozorio je Lakić

On je istakao da hapšenjem advokata Branka Ivkovića u Valjevu po naredbi tužilaštva zato što je podelio objavu na društvenim mrežama kojom se poziva na protest, tužilastvo svesno krši zakon, jer ne postoji ni najmanja sumnja da je počinjeno krivicno delo izazivanje panike i nereda pozivanjem građana na miran protest.

Zna to i tužilac, ali njemu nije stalo do poštovanja zakona, već isključivo do toga da postupa po nalogu režima Vučića, naglasio je Lakić.

Prema njegovom mišljenju, Vučić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić hapšenjem i unapred osuđivanjem osoba koji su protestovali u Beogradu u subotu pokazuju da neće prezati čak i od upotrbe brutalne sile kada se radi o zaštiti interesa Rio Tinta i planu uništavanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari