Fudbalska reprezentacija Holandije uspešno je startovala na 19. svetskom prvenstvu. „Lale“ su u Johanesburgu nadigrale Dansku, naročito u drugom poluvremenu (2:0), čime su opravdale ulogu neprikosnovenog favorita u grupi E.

Holandija – Danska 2:0 (0:0)

Stadion: Soker siti. Gledalaca: 78. 529.

Sudija: Stefan Lanoj (Francuska).

Žuti kartoni: De Jong, Van Persi (Holandija), Kjer (Danska).

Holandija: Stekelenburg, Van der Vel, Hitinga, Matisen, Van Bronhorst, Van Bomel, De Jong (od 88. De Zeuv), Van der Vart (od 67. Elija), Snajder, Kujt, Van Persi (od 77. Afelaj).

Danska: Sorensen, Jakobsen, Kjer, Ager, B. Polsen, Enevoldsen (od 56. Gronkijer), K. Polsen, Kalenberg (od 73. Eriksen), Jorgensen, Romedal, Bendtner (od 62. Bekman).

 

Prvo poluvreme proteklo je u međusobnom nadmudrivanju timova koji su pokušavali da kroz sredinu terena naprave akciju za gol. Holandija je imala problema da probije poslednju liniju rivalskog veznog reda, zbog čega Van Persi nije dobio upotrebljive lopte. Danska je mahom iz kontranapada pokušala da iznenadi Stekelenburga, ali je golman Ajaksa u par navrata sigurno intervenisao. Momenat koji je definitivno sasekao Skandinavce dogodio se u 46. minutu, kada je nakon centaršuta Kujta, levi bek danske selekcije Bask Polsen loptu glavom umesto u korner, uz asistenciju saigrača Matisena, sproveo u mrežu svoje selekcije. Holanđanima je najzad laknulo, a ulaskom Elije dobili su neophodnu širinu u napadu. Mladi napadač Hamburga je u par navrata sjajnim driblingom napravio višak po levoj strani, ali Van Persi i Afelaj nisu iskoristili njegove asistencije. Upravo je Elija u 85. minutu umakao Kjeru, pogodio stativu a zatim je Kujt pravovremeno natrčao na odbitak i overio uvodnu pobedu Holanđana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari