Lament nad Beogradom

Ostavite komentar


  1. Не знам какву везу је г. Ћосић нашао са Црњанским. Нити њихове судбине у емиграцији имају било какве сличности. Црњански се суочио са правом муком и сиромаштвом, ништа налик фолиранту коме никада ништа, а посебно не у емиграцији, није недостајало. Такође, Црњански никада није ни помислио да свом народу наноси штету.

    1. Dopunio bih Vas, ako dozvolite, i konstatacijom da često i autori bitnih dela uspeju sami da ponište svoj značaj pukom činjenicom da su radišni, da dugo žive i da ne znaju kad je dosta. Penzija je časna i, pored ostalog, zaštitna kategorija. Boro, ne brukajte se više, volimo Vas još.

    2. Мните; Џими, да би Црњански другу Слобици послао телеграм подршке? Ја у то сумњам…

  2. Nisu Beogeadhani izabrali ovo… Snaslo nas je…doselilo s’ koca i konopca razbahatilo se i nadvladalo.. podigni glavu i videces spustene roletne po Beogradskim stanovima. Otislo se u belli svet i na ‘truli zapad.’ A beoggrad osta ko nezasticena devojka da ga cerece i drndaju po svojoj bahatoj, primitivnoj volji. I ne ruzi nas malo sto nas je ostalo, jer Beogradske ulice i Terazije nas grle svake Subote.

    1. To jeste cinjenica. Pa ipak, kad je pocelo bombardovanje Sarajeva kafici su bili puni. I ostali su puni do kraja i posle toga. Tada su nestali beogradjani a ostale kulise grada.

    2. Не знам да ли сте приметили да је у велелепним стамбеним зградама на париским булеварима знатно већи проценат напуштених или закључаним станова, са давно неопраним стаклима и навученим завесама, него у Београду (лично видео). На њујоршким авенијама је ситуација још страшнија (такође видео), читаве вишеспратнице су напуштене, некад са бурушеним крововима и поразбијаним стаклима. Капитализам меље људе и њихово окружење. Прошетајте и београдским Дедињем, свака трећа-четврта вила је затарабљена и зарасла у коров. Њени власници сигурно нису сиротиња која је приморана да иде трбухом за крухом, већ су добростојећи и понашају се у складу са капиталистичким принципом „ради само оно од чега имаш профит, заборави све друго“.

      1. Ne znam o cemu vi Dule trabunjate odnosno za New York koji sa svojih 5 opstina ima 18 miliona stanovnika, jeste ima urusenih kuca, East Bronx, kakve to veze ima sa majusnim Beogradom i ovdasnjim lihvarima. Ne pricajte kojesta sa pausalnim znanjem.

    3. Lamnto!
      Jedna od najumnijih naših žena mislilac – problem zla u pojedincu i društvu – Ksenija Atanasijević (savremenica Crnjanskog) – tvorac originalnog filozofskog sistema. Prva žena koje dokotrirala na BU („Brunovo učenje o najmanjem“, Beograd 1922.). Docenkinja BU kojoj su oduzeli profesuru… Iako ju je Gestapo hapsio i nove vlast je hapsi. Dušan Nedeljković, dekan Filozofskog fakulteta, akademik i predsednik Komisije za ratne zločine, traži smrtnu kaznu za Kseniju Anastasijević. Ipak, izašla je iz komunističkog zatvora samo lišena građanskih prava, a sve njene knjige stavljene su na listu zabranjenih…Umire 1981. u 88. godini. Sahranjena je na beogradskom Novom groblju. Grobno mesto je prekopano i prodato novim vlasnicima.

      Operska pevačica Karolina je posle bratovljeve smrti (Vilijam Heršel, 1781. otrio Uran), nastavila njegov rad iz astronomije radeći na katalogu zvezda, dopunjavala ga je sve do svoje smrti u 98 godini. Na njen 97. rodjendan posetili su je Hanoveranski princ i princeza. Inače 1828. Englesko Kraljevsko Astronomsko Društvo je dodelilo Karolini Heršel Zlatnu Medalju za rad od ogromnog značaja za astronomiju za njena posmatranja izvan Sučevog sistema. 1838. godine Karolina je izabrana za člana Kraljevske Irske Akademije. U 96. dobija od pruskog kralja Zlatnu Medalju za nauku, koju joj je predao Aleksandar fon Humboldt, „kao priznanje za vredne doprinose Astronomiji u partnertstvu sa svojim besmrtnim bratom, Sir Vilijamom Heršelom“! Primala je i penziju iz fonda kraljevine. Tako izgleda život u državama koje su vođene idejom Fransisa Bekona: „znanje je moć“!

  3. Ja bih na mestu Bore, a da sam sve ovo videla i dozivela, momentalno vratila nacionalnu penziju

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.