Lana BastašićFoto: Printscreeen/Nova

Književnica Lana Bastašić izjavila je večeras da u Nemačkoj vlada velika cenzura prema umetnicima koji izražavaju solidarnost sa stradanjem palestinskog naroda i dodala da se pojačava i represija prema učesnicima propalestinskih protesta.

Lana Bastašić je na književnoj večeri u Studentskom kulturnom centru Novog Sada kazala da joj nije žao što je „izgubila karijeru“ u Nemačkoj, jer se pisanjem ne bavi zbog karijere.

„Bilo bi licemerno da se bavim ovim poslom, a da me ne zanimaju sudbine konkretnih ljudi“, rekla je ona.

Dodala je da je Nemačka „u svemu otišla udesno“.

„Stravično je da mojim prijateljima ovih dana policija upada u stanove i da im zabranjuje da odlaze na proteste. Kada pitaju policajce zašto to rade, oni kažu da samo izvršavaju naređenja. Nažalost, to nas podseća na neka mračna vremena“, navela je Lana Bastašić.

Ona je zbog toga što je javno osuđivala zločine koje je Izrael počinio nad Palestincima u pojasu Gaze bila izložena cenzuri u Nemačkoj, gdje je privremeno boravila na književnoj stipendiji.

„Svako ko se solidariše s Palestincima automatski se sumnjiči da je prešutni simpatizer Hamasa“, napisala je Lana Bastašić za britanski Gardijan prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari