Avion predsednika Bolivije Eva Moralesa poleteo je juče sa bečkog aerodroma, gde je prinudno sleteo pošto mu nekoliko evropskih zemalja nije dozvolilo prelet zbog sumnje da se u njemu nalazi i bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija.


Ipak, ispostavilo se da Snouden nije bio u avionu, a da je Morales morao bez potrebe da prenoći u Beču. Ambasador Bolivije pri Ujedinjenim nacijama Saša Ljorenti rekao je da je blokiranje aviona ugrozilo „živote predsednika, delegacije i posade“ i naveo da za Boliviju „nema sumnje“ da su naređenje da se blokira avion izdale Sjedinjene Države i da su, zabranivši prelet, Francuska, Portugal, Španija i Italija prekršile međunarodno pravo. Francuske i španske vlasti su, međutim, odbacile tvrdnje da avionu Moralesa nije dozvoljen prelet, dok nadležni u Italiji i Portugalu nisu bili dostupni za komentar. Morales se u Boliviju vraćao sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo, gde se u tranzitnoj zoni nalazi Snouden. Bolivija je jedna od 21 zemlje u kojoj je američki „uzbunjivač“ zatražio politički azil. Inače, Morales je prisustvovao skupu proizvođača prirodnog gasa u Moskvi.

Zabrana evropskih zemalja da Moralesov avion uđe u njihov vazdušni prostor izazvala je nezadovoljstvo u Latinskoj Americi. Ministar spoljnih poslova Bolivije David Čokeuanka kritikovao je „neosnovane priče o Snoudenovom prisustvu u tom avionu“ i rekao da ne zna ko je izmislio „ovu ogromnu laž“. Zbog peripetija predsednika Moralesa negodovali su zvaničnici Ekvadora i Venecuele, a u La Pazu je nekoliko desetina ljudi protestovalo zbog odbijanja Pariza da otvori svoj vazdušni prostor za predsednika Bolivije.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pozvao je juče Evropljane, posebno Francuze i Nemce, da prihvate Snoudena i pruže mu gostoprimstvo, u bilo kom obliku. On je podsetio da je EU dobila Nobelovu nagradu za mir prošle godine i da bi trebalo da pokaže da želi da brani slobodu informisanja, bez obzira na strahovanja od političkih pritisaka od njenog „najboljeg saveznika“ SAD.

Zasad su Norveška, Poljska, Nemačka, Austrija, Finska, Španija i Švajcarska odbile Snoudenov zahtev za azil. Čini se da jedino Venecuela i Bolivija imaju ozbiljnu nameru da obezbede azil bivšem saradniku NSA. Predsednik Morales je rekao u utorak da njegova zemlja želi da „zaštiti optužene“, dok je venecuelanski lider Nikolas Maduro izjavio da bi vlasti u Karakasu razmotrile Snoudenov zahtev.

„Bubica“ u Ambasadi Ekvadora

Kito – Sakriveni mikrofon pronađen je u kabinetu ekvadorske ambasade u Londonu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rikardo Patino, koji je to ocenio kao dokaz gubitka etike u odnosima vlada na međunarodnom nivou. Uređaj je otkriven pre tri sedmice u kabinetu ambasadorke Ane Alban pri rutinskoj kontroli pre dolaska Patina. Patino nije ranije obavestio javnost o pronađenom mikrofonu jer nije želeo da se razgovori s Džulijanom Asanžom pomešaju s optužbama za uređaj pronađen u kabinetu ambasadorke. FoNet

Kacin kritikovao Eštonovu

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin oštro je reagovao na informacije o američkom prisluškivanju misije EU. On prigovara i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, „koja je još i te kako fascinirana Amerikancima“. Incident u vazdušnom prostoru EU sa predsedničkim avionom Bolivije manifestacija je „američkog uticaja i prakse“, navodi Kacin u svom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari