Ministri spoljnih poslova zemalja članica grupe Unasur (Savez država Južne Amerike) osudili su navodnu nameru vlade Velike Britanije da provali u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsi osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. Šefovi diplomatija 12 država osudili su u Gvajakilu „pretnju upotrebe sile između država“ i u saopštenju naglasili da države imaju pravo da dodeljuju azil.


Ekvador je Asanžu, koji u ambasadi u Britaniji boravi od juna, prošle nedelje dodelio azil, što su osudile Britanija i Švedska koja traži njegovo izručenje zbog navodnih slučajeva seksualnog napastvovanja. Asanž tvrdi da su optužbe protiv njega u Švedskoj politički motivisane, te da je glavni cilj da iz Švedske bude izručen SAD, gde mu preti suđenje zbog objavljivanja vladinih dokumenata. Navodno bi zbog toga mogao da dobije i smrtnu kaznu.

Države Unasur-a ističu da spor između Ekvadora i Britanije, odnosno Švedske, treba rešavati dijalogom i pregovorima. Da Britanija preti provalom u ambasadu, što bi bilo kršenje međunarodnog prava, saopštili su prošle nedelje predstavnici Ekvadora, dan pre no što su doneli odluku da Asanžu dodele azil. Reagujući na diplomatsku notu Britanije uručenu njegovoj državi, predsednik Rafael Korea je rekao da „Ekvador nije kolonija“. Zvanični London je potom negirao da ima nameru da povredi teritoriju ambasade.

Dok britanski Gardijan relativno uzdržano piše o sastanku Unasur-a, naglašavajući da Asanž ne uživa nepodeljenu podršku u Latinskoj Americi, ruska vladina medijska kuća RT, na čijoj je televiziji osnivač Vikiliksa imao svoju emisiju, ističe kako je zajednički zaključak šefova diplomatija usvojen za samo nekoliko minuta i da je, pošto je pročitan, „pozdravljen“ glasnim aplauzom.

Za razliku od zemalja Unasur-a koje se nisu opredeljivale o samom činu dodele azila, levičarske vlade Venecuele, Kube, Bolivije, Nikaragve i Argentine (grupa Alba) podržale su odluku Ekvadora. Šefovi diplomatija Organizacije američkih država, među njima Sjedinjenih Država i Kanade, o slučaju dodeljivanja azila raspravljaće u petak u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari