Ekvador i Venecuela rasporedile su trupe duž granice s Kolumbijom, pošto su iz te države bombardovani kolumbijski pobunjenici na ekvadorskoj teritoriji. Tom prilikom ubijen je vođa Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) Raul Rejes.
Ekvadorski predsednik Rafael Korea rekao je da je Kolumbija ugrozila suverenitet njegove zemlje.

Ekvador i Venecuela rasporedile su trupe duž granice s Kolumbijom, pošto su iz te države bombardovani kolumbijski pobunjenici na ekvadorskoj teritoriji. Tom prilikom ubijen je vođa Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) Raul Rejes.
Ekvadorski predsednik Rafael Korea rekao je da je Kolumbija ugrozila suverenitet njegove zemlje. Stoga je proterao kolumbijskog ambasadora i povukao svog diplomatskog predstavnika iz Bogote. Korea je takođe rekao da zahteva hitno zasedanje Organizacije Američkih država i Andske nacionalne zajednice.
Ministar spoljnih poslova Kolumbije Fernando Araujo izrazio je žaljenje što su trupe morale da pređu granicu, ali je dodao da je to bilo neophodno „u borbi protiv terorizma“. „Kolumbijska vlada nikada nije želela da ugrozi suverenitet i integritet republike Ekvador“, rekao je on.
Portparol kolumbijskog predsednika Alvara Uribea rekao je da su trupe prilikom upada na teritoriju susednih zemalja pronašle dokumenta koja svedoče o tome da „ekvadorski predsednik Rafael Korea ima veze sa FARC“. Komandant policije general Oskar Naranjo izjavio je da jedan dokument pokazuje da se Rejes sastao sa ekvadorskim ministrom unutrašnjih snaga bezbednosti kada su razgovarali o „interesima Koree koje bi imao ako bi zvanično sarađivao s FARC“.
Predsednik Venecuele Ugo Čaves zapretio je Kolumbiji ratom i mobilisao tenkove i vazdušne snage u blizini granice između dve zemlje. On je takođe rekao da će venecuelanska ambasada u Bogoti biti zatvorena. Ovo se smatra najgorim do sada sporom u regionu, koji su analitičari iz Karakasa ocenili kao mogući povod za rat. Čaves je izrazio žaljenje zbog ubistva Rejesa koga je nazvao „dobrim revolucionarom“. Kolumbijski ministar odbrane opisao je smrt Rejesa kao „dosadašnji najveći udarac“ za FARC. Međutim, predsednik Venecuele je ovaj čin nazvao „kukavičkim ubistvom koje je hladnokrvno isplanirano“. On je dodao da je Kolumbija „napala Ekvador skandalozno ugrožavajući njen suverenitet“. Čaves je upozorio Kolumbiju da će reagovati u slučaju da njene trupe upadnu na teritoriju Venecuele. On se podsmevao Uribeu, savezniku Bušove administracije, nazivajući ga „šefom mafije“, „kriminalcem“, „lažovom“ i „slugom imperije“. „Ukoliko odlučite da uradite isto Venecueli, poslaćemo na vas nekoliko ratnih aviona“, rekao je Čaves.
On je od svog ministra odbrane zatražio da „odmah rasporedi 10 bataljona na granici s Kolumbijom“, što će verovatno u operaciju uključiti nekoliko hiljada vojnika. „Treba aktivirati i vazdušne snage. Ne želimo rat, ali im nećemo dozvoliti da upadnu na našu teritoriju, da nas podele i oslabe“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari