Na završnoj večeri amaterskih glumačkih svečanosti na susretima varoških pozorišta u Požarevcu tradicionalna nagrada za najboljeg glumačkog protagonistu „Milivojev štap i šešir“ uručena je glumici Goranki Kalember-Lučić za ulogu Ljilje u predstavi „Kafanica, sudnica, ludnica“ valjevskog pozorišta Abrašević.


Svečanost su zatvorili amateri iz smederevskog pozorišta Kreativni haos predstavom „Tramvaj zvani želja“ koja je, krajem januara, u Požarevcu na smotri pozorišta Podunavlja i Pomoravlja dobila nagradu za najbolju predstavu. Žiri je tokom smotre svake večeri proglašavao najboljeg glumca, pa je tako za najboljeg glumca u predstavi „Ratko i Julijana“ pozorišta iz Prokuplja proglašen Nebojša Milenković za ulogu Avrama Otela. Za glumce večeri birani su i Tinka Miladinović kao Marija u predstavi „Priča sa zapadne strane“, Gorica Milojević kao Živka u „Gospođi ministarki“ i Radiša Gvozdić u ulozi Estragona u predstavi „Čekajući Godoa“. Na susretima su nastupila amaterska pozorišta iz Prokuplja s predstavom „Ratko i Julijana“, Beograda s predstavom „Priča sa zapadne strane“, Kragujevca s komadom „Gospođa ministarka“, Požarevca sa komadom „Čekajući Godoa“ i Valjeva sa „Kafanica, sudnica, ludnica“.

U obrazloženju žirija je navedeno: „Obeležavajući kraj još jedne pozorišne svečanosti koja bogati i čuva sećanje na umetničko delo Milivoja Živanovića, odgledali smo pet predstava koje će biti upamćene po visokom umetničkom kvalitetu, aktuelizaciji klasičnih tekstova, uigranosti i homogenosti ansambala, a ponajviše po zapaženim glumačkim kreacijama i njihovim interpretatorima. Žiri je tokom proteklih večeri odgledao svih pet predstava, vrednujući umetnički govor, sugestivnost izražavanja, tehniku govora, dikciju i usaglašavanjem stavova svake večeri dodeljivao nagradu za najbolju glumačku kreaciju i scepijalnu nagradu za slikovito prikazivanje lika. Smirujući bogate utiske o odgledanim predstavama, odlučili smo da nagradu za najbolju glumačku kreaciju u okviru čitave svečanosti „Milivojev štap i šešir“ dodelimo gospođi Goranki Kalember Lućić – glumici izvanredno uigranog ansambla valjevskog gradskog pozorišta.

Ovaj ansaml odlično i odgovorno je pristupio iščitavanju teksta „Kafanica, sudnica, ludnica“ Brane Crnčevića uspešno primenivši fragmentarnu dramaturgiju osvežavajući je i čineći je zanimljivom songovima i aforizmima, plesom i zanimljivom scenografijom i kostimografijom. Gospođa Goranka Kalember predstavlja krunu uspeha, kreairajući lik Ljiljane vrlo sugestivno, intonacijski i dikcijski savršeno, muzički nadareno. Uspešnim transfomracijama spaja tri prostora: kafanicu, sudnicu i ludnicu.

Uz dozu umerene ironije i sarkazma, darivala nam je radost igre, a publika kao ogledalo u kome se glumac ogleda, umela je to da zapazi i aplauzom nagradi, stoji u obrazloženju žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari