Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović uručio je književnu nagradu „Risto Ratković“ bosanskohercegovačkom pjesniku Milu Stojiću za knjigu pjesama „Dunia“, na završnoj večeri Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju.


– Mile Stojić je decenijama prepoznatljivo pjesničko ime na prostorima južnoslovenskih književnosti, što je vrednovano i nizom važnih nagrada. Zbirka „Dunia“ rad je majstora. Onoga koji je, ima tome već dugo, ovladao tajnama pjesničke alhemije, saopštava žiri.

Svečanom uručenju nagrade prisustvovali su i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministri Tarzan Milošević i Suad Numanović, a predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je istakao da poštovanje prema zauvijek živom Ristu Ratkoviću već 42 godine okuplja velikane poetskog izraza iz čitave Evrope.

– Manifestacija „Ratkovićeve večeri poezije“ četrdeset i drugi put otvorila je svoja vrata gospodarima i zarobljenicima riječi, onima koji nižu svoje dane, od imaginacija, izraza i stihova. U vječnosti će ostati zapisano da je Risto Ratković rodonačelnik modernog romana u Crnoj Gori, a njegovo poetsko žezlo svojstveno samo onima koji poeziju ne pišu nego je žive, nadahnjivaće brojne generacije kojima je riječ život. Od ove godine manifestacija RVP i zvanično je proglašena jednom od svega četiri kulturne manifestacije od državnog značaja, pa će se ubuduće i odvijati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, rekao je Žurić.

Ministar Mićunović je kazao da su Ratkovićeve večeri poezije dočekale ovogodišnje izdanje kao prekretnicu u održavanju ove manifestacije.

– Novoformirana javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje, nastaviće da čuva i slavi viševjekovnu pjesničku tradiciju Crne Gore i višedecenijsku pjesničku tradiciju Bijelog Polja, a u spomen majstora crnogorske moderne Rista Ratkovića. Programska koncepcija 42. Ratkovićevih večeri poezije raspoređena na skoro 20 dana tokom kojih je bilo moguće prisustvovati brojnim umjetničkim sadržajima i susretima više od 100 stvaralaca u gradu pjesnika Bijelom Polju, dovela nas je i do ovog svečanog kraja uručenja nagrade „Risto Ratković“ Milu Stojiću, kazao je Mićunović.

Mile Stojić, ovogodišnji dobitnik nagrade „Risto Ratković“ ističe da je ova nagrada za njega značajna, s obzirom na to da je nije očekivao i da ona ima za njega ima dva značenja: da se dodjeljuje za najbolju knjigu nekada zajedničkog jezika koji sada ima četiri različita imena i nosi ime moralnog čovjeka, koji je živio za književnost.

– Ova nagrada će sve više značiti u region, s obzirom da se ona našla u prostoru nekadašnjeg srpsko-hrvatskog jezika i da vrlo malo ima takvih nagrada, možda još nagrada „Meša Selimović“ u Tuzli za roman. Ovakve nagrade su poželjne i one će sigurno doprinositi i kulturnom povezivanju i većem čitanju pisaca sa prostora bivše Jugoslavije, kazao je Stojić.

Od poezije do putopisa

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini (Bosna i Hercegovina). Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je studije južnoslovenskih književnosti i jezika. Bio je urednik više književnih publikacija i listova, a sad je zaposlen na Radiju Bosne i Hercegovine. Deset godina radio je kao lektor za jugoslovenske književnosti na Bečkom fakultetu.

Objavio je trinaest knjiga poezije, tri izbora iz poezije, šest knjiga eseja i po jednu knjigu mikroeseja, pripovjedaka i putopisa. Knjige su mu prevođene na njemački, poljski, italijanski, engleski, slovenački i makedonski jezik. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, poput nagrade Šimićevih susreta (1971), Slova Gorčina (1974), Pečat varoši sremskokarlovačke (1976), Brankove nagrade Društva književnika Vojvodine za najbolju knjigu mladih pisaca u Jugoslaviji (1978), Nagrade Književne omladine Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu (1980), i mnogih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari