Ovogodišnja dobitnica priznanja Vlade Vojvodine u oblasti ravnopravnosti polova u kategoriji pojedinca je Subotičanka Ružica Rudić Vranić, dok je u kategoriji organizacija laureat Komisija za rodnu ravnopravnosti Skupštine opštine Žitište.

Odluku o priznanjima donela je Vlada Vojvodine na predlog Saveta za ravnopravnost polova.

– Danas u Vojvodini moramo žestoko da se borimo da očuvamo one naše najdragocenije vrednosti – našu multietničnost, multikulturalnost, multikonfesionalnost i sve ono što čini osnovna ljudska i građanska prava – rekao je između ostalog na dodeli priznanja pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

– Danas imamo situaciju da se, boreći se za evropske vrednosti, boreći se protiv nacionalizma, za vojvođanske vrednosti, nažalost, sudaramo sa negiranjem principa rodne ravnopravnosti. Ima, nažalost i mišljenja da se negira da su muškarci i žene apsolutno u svemu jednaki, osim u polu, da se negira da postoje apsolutno jednake mogućnosti, sposobnosti muškaraca i žena – rekao je on.

Miroslav Vasin ocenio je da se sudaramo i sa retrogradnim mišljenjima da je ženi prvenstveno mesto u kući, uz decu, uz šporet, a ne na glavnoj društvenoj pozornici.

– Nažalost, još uvek se suočavamo sa činjenicom da postoje snage koje smatraju da je batina vaspitna mera, sudaramo se i sa mišljenjima koja kažu da je otvaranje sigurnih kuća i borba protiv nasilja u porodici nešto što treba da bude na marginama društvenog života, da ima mnogo važnijih tema, kao što je zabrana gej parada, organizovanje nacionalističkih mitinga, sprečavanje protoka ljudskih ideja, kao što je deljenje među ljudima, kao što je ono podsećanje na one devedesete – istakao je Vasin. On je ukazao da je posebno dragoceno da svi koji žele dobro našoj državi i društvu stanu u jedinstven front.

– Upravo ovaj današnji događaj, poruka sa njega, treba da pokažu da nas ima mnogo u Vojvodini i Srbiji koje ništa ne može pokolebati na evropskom putu, koje ništa ne može pokolebati na putu poštovanja ljudskih prava, ništa ne može pokolebati na putu poštovanja principa rodne ravnopravnosti, da ljudi moraju biti jednaki, uvažavani, da se ljudska prava moraju poštovati i da bez toga života nema. Godišnja nagrada za rodnu ravnopravnost upravo je simbol toga – zaključio je Vasin.

Projekat rodnog budžetiranja

Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine opštine Žitište osnovana je 2005. godine i od tada do danas deluje kontinuirano, kao stalno radno telo Skupštine opštine. Komisija opštine Žitište među prvim lokalnim mehanizmima i institucionalnim telima učestvovala je u projektu rodnog budžetiranja „Vreme je za budžet po ženskoj meri“, pokrenula i podržala rad Info-šaltera za žene u opštinskoj upravi, izradila i podnela predlog odluke o rodnoj ravnopravnosti koju je Skupština opštine Žitište i usvojila kao prvi dokument ovog tipa na lokalnom nivou u Vojvodini. Osim toga, Komisija je podnela predlog sistematizacije radnog mesta za stručne saradnike/ce za rodnu ravnopravnost, čime je takođe napravila pionirski pomak u primeni zakonskog okvira Republike Srbije. U opštini Žitište, na predlog komisije, imenovano je i lice zaduženo za rodnu ravnopravnost u okviru Opštinskog veća.

Ekonomsko osnaživanje žena

Ružica Rudić Vranić rođena je u Subotici. U civilnom sektoru aktivna je od 1997. godine, a 2000. godine zajedno sa 12 žena preduzetnica osnovala je Asocijaciju za žensku ekonomsku inicijativu Femina kreativa, čija je izvršna direktorka od 2004. godine. U fokusu njenog delovanja je ekonomsko osnaživanje žena, pravo žena na razvoj, učešće u raspodeli i dobiti od razvoja. Aktivno radi na uključivanju rodne ravnopravnosti u razvojno planiranje na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari