Vladika Lavrentije neće biti saslušan u okviru istrage o ubistvu štićenika neformalnog centra za odvikavanje od droga u Jadranskoj Lešnici Nebojše Zarupca, za koje je osumnjičen sveštenik Branislav Peranović, potvrdio je za Danas Slobodan Velisavljević, istražni sudija Višeg suda u Šapcu.

Kako je objasnio, od Eparhije šabačke tražiće izveštaje o radu centra, ali „za sada, nije planirano saslušanje vladike Lavrentija“.

– Njegovo saslušanje nije predložila ni odbrana ni tužilaštvo – rekao je Velisavljević.

U nastavku istrage juče je saslušana Milanka Peranović, supruga sveštenika Branilava Peranovića (54). Ilija Radulović, advokat Branislava Peranovića, kaže za Danas da popadija nije bila očevidac događaja, ali da je u „svojoj potresnoj ispovesti“, koja je trajala više od sata, govorila o odnosu njenog supruga i nastradalog Zarupca. Prema Radulovićevim rečima, Milanka Peranović je bila organizacioni sekretar centra i ona je u okviru svojih dužnosti obavljala razgovore sa potencijalnim štićenicima i članovima njihovih porodica.

– Ona je obavljala razgovore sa potencijalnim štićenicima i sa njihovim porodicama, davala im je informacije o tome kada mogu da dođu u centar, a često je bilo i urgentnih dolazaka u kasnim večernjim satima. Dobro je da je saslušana, jer će sada konačno moći da poseti svog supruga u zatvoru. U centru nije bilo nasilja, ni primoravanja, i to je posvedočila i Milanka Peranović, ističe Radulović. On dodaje da je Peranovićeva na saslušanju naglasila da je Nebojša Zarubac bio „favorit“ sveštenika Peranovića i da je devet meseci posle lečenja kod njega primećen veliki napredak, ali da je nakon izlaska iz centra opet konzumirao drogu, koju je po povratku doneo i u centar.

– Kakav je bio odnos Branislava Peranovića i nesrećno stradalog Zarupca najbolje svedoči činjenica da je po povratku sa odsustva, koje mu je bilo dozvoljeno i koje je trajalo šest dana, njegov ujak svešteniku na poklon doneo prelepu izrezbarenu stolicu u kakvoj bi sa ponosom sedeli i carevi. O svemu tome pričala je i Milanka Peranović, ukazuje Radulović.

Nakon Milanke Peranović, Radulović ističe da će biti saslušani i saradnici centra Nemanja Radosavljević Keba i Dragan Mitrev Mrvica.

– Svedoci koji hoće da daju iskaz u korist sveštenika se sami javljaju, tu su i bivši štićenici centra i njihovi roditelji, kao i žitelji mesta, ukazuje Radulović.

Sa druge strane, Đorđe Andrejić, bivši štićenik neformalnog centra za odvikavanje od droga u Jadranskoj Lešnici izjavio je juče da ga je sveštenik Branislav Peranović tukao tokom njegovog kratkog boravka u tom centru. Andrejić je ispričao da se tokom svog sedmnodnevnog boravka u centru, u koji je prema njegovim rečima doveden na prevaru, jednom prilikom požalio Peranoviću da se ne oseća dobro, na šta je ovaj uzvratio batinama. On se nakon raspuštanja centra u Jadranskoj Lešnici nalazi u Centru „Raskršće“ na Čeneju kod Novog Sada.

Andrejić je rekao da je deset godina radio kao novinar u listu Politika i da želi da ispriča javnosti šta se dešavalo u Jadranskoj Lešnici i kakvim se sve metodama služio sveštenik Peranović.

Nasilne metode u lečenju bolesti zavisnosti u Jadranskoj Lešnici osudio je i jegarski episkop SPC Porfirije. On je na konferenciji za novinare u crkvenoj komuni za lečenje bolesti zavisnosti „Zemlja živih“ na Čeneju kraj Novog Sada rekao da je eksplicitan stav SPC da su metode nasilja apsolutno neprihvatljive za bilo kakvo lečenje bilo koje bolesti.

Milanka Peranović bez komentara

Supruga sveštenika Branislava Peranovića odbila je razgovor za Danas povodom saslušanja pred istražnim sudijom Višeg suda u Šapcu. „Ne želim da pričam sa novinarima i molim vas nemojte me više zvati“, rekla je Peranovićeva našoj novinarki.

Dačić: Suprotno dogovoru sa SPC

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je juče da ono što se dogodilo u centru za odvikavanje od droga u Jadranskoj Lešnici predstavlja nasilje, a ne lečenje i da je to sasvim suprotno od onoga što predviđa protokol koji su potpisali MUP i patrijarh Irinej o saradnji na suzbijanju bolesti zavisnosti. Premijer je rekao da je ono o čemu je razgovarao sa patrijarhom i vladikama „apsolutno suprotno od onoga što je bilo primenjeno u slučaju Crna Reka i sada u okolini Šapca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari