Više puta je do danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao „ne“ Zapadu kada je reč o uvođenju sankcija Siriji i smeni režima Bašara al Asada, što je dovelo do oživljavanja nadimka „Mister njet“, aktuelnog u vreme hladnog rata. Naime, zapadni novinari svojevremeno su prozvali legendarnog sovjetskog ministra inostranih poslova Andreja Gromika „Mister njetom“ i pre nego što je postao ministar.

Dok je bio sovjetski predstavnik u UN često je morao da ulaže veto na predloge zapadnih zemalja. Po mišljenju Lavrova, Gromiko je bio izuzetni profesionalac a loš je onaj diplomata koji odmah pristaje na sve predloge koje iznosi druga strana.

Upućeni kažu da Lavrov, zbog tvrde politike koju zastupa a koja se posmatra kao prepreka ka okončanju krvoprolića u Siriji, uzrokuje brojne frustracije na Zapadu. Ipak, u Rusiji dobija aplauze zbog tvrdoglave odbrane pozicije Moskve. Za predsednika Vladimira Putina, povratnika na tu funkciju, Lavrov je prava osoba za pravo mesto u pravom trenutku. Izazovi sa kojim se suočava, čini se, da uopšte ne smetaju šesdesetdvogodišnjem bivšem ambasadoru Rusije u UN. Naviknut na kritike, Lavrov se, tvrde stručnjaci, vrlo lako nosi sa svim izazovima i kao od šale odbija svaki novi napad na Rusiju zbog stava prema Siriji. „Ovo je diplomatska igra za Sergeja Lavrova“, smatra Fjodor Lukjanov, urednik u magazinu „Rusija u globalnim poslovima“.

Svako ko je sumnjao u tvrdoglavost Lavrova pre sukoba u Siriji trebalo bi da se osvrne na 2003, kada je šef ruske diplomatije prkosio pokušajima tadašnjeg generalnog sekretara UN Kofija Anana da uvede zabranu pušenja u zgradu predstavništva UN u Njujorku. Branio se rečima da zgrada nije u vlasništvu Anana.

Lavrova, koji je gotovo deceniju bio moskovski predstavnik u UN, mesto koje je držao Gromiko pre nego je postao sovjetski ministar inostranih poslova, prati reputacija da ide stopama Gromika. Glen Kesler, veteran novinarstva i član nevladinog američkog Saveta za inostrane odnose, opisuje Lavrova kao čoveka koji ne okleva da iskoristi diplomatski stileto. Kada je reč o njegovom odnosu sa nekadašnjom američkom državnom sekretarkom Kondolisom Rajs, Kesler ističe da je Lavrov tačno znao kako da „dopre do nje“.

Iskustvo Lavrova i njegova reputacija jakog pregovarača načinili su ga prirodnim izborom za Putina kada je 2004. smenio Igora Ivanova sa funkcije šefa diplomatije. Iako je i Putin, kao šef države, zadužen za diplomatiju, ruski stručnjaci kažu da je Lavrov više od izvršioca politike koju mu diktira Kremlj.

„Niko ne može da mu parira u smislu profesionalizma i komunikacije“, ističe Vladimir Frolov, bivši direktor Nacionalne laboratorije za spoljnu politiku. „Njegova nezavisnost se bazira na tome. Kada je reč o Siriji, tu je naročito uticajan. On prilično dobro vodi politiku i vraća Rusiju u centar donošenja međunarodnih odluka“. Jedan visoki diplomata iz Moskve smatra da Lavrov ima mnogo „jači glas“ u vladi od povratka Putina te da se „pravi Lavrov“ vratio. Karijerni diplomata, koji govori engleski, francuski i sinhalezi jezik, čija je prva diplomatska pozicija bila u Sri Lanki, brani stavove Moskve isto toliko jako kao i demokratiju i ljudska prava u ratu sa Gruzijom iz 2008. i ratovima sa pobunjenicima u Čečeniji.

Upućeni kažu da ne trpi glupake. Kad izgubi strpljenje, upitaće „o čemu ti pričaš?“. Ukoliko ne želi da da izjavu novinarima, držaće telefon na uhu i praviti se da telefonira. Evelin Leopold, koji ga je godinama pratio kao dopisnik Rojtersa, kaže da Lavrov, kad god mu se ukaže prilika, voli da zapali cigaretu marke malboro i uživa u ispijanju čaše škotskog viskija. „Te, šta god rekao Anan, Lavrov će zapaliti cigaretu, ako to želi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari