Lažna svadba usred Niša zbog želje za veseljem 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Jugoslovenska dnevna štampa, pre osamdeset godina, izveštava iz Prištine, gde je premijer Milan Stojadinović dočekan od strane 20.000 građana.

Lažna svadba usred Niša zbog želje za veseljem 2I dok se planira povlačenje dobrovoljaca iz ratom zahvaćene Španije, razbuktavaju se sukobi u Palestini, piše list Vreme. Incidenti između Jevreja i Arabljana u Jerusalimu postaju sve češći, i dok širom Azije i Evrope ratuje, svetska zajednica pokušava umiriti palestinske nerede da ne bi došlo do još jednog građanskog rata.

Tu je i reportaža sa neobičnog svadbenog veselja iz Niša, gde su glavne uloge dodeljene mladi od jedanaest i mladoženji od devet godina. Ova deca spremaju se za bračne dužnosti, piše Vreme. Romskom mahalom prelamao se plehani zvuk trube, dok je mladina pratnja ispred njene udžerice pevala i galamila, pljeskajući uz ritam.

Mladoženja Jašar odeven u belu košulju i pantalone, sa očevim crvenim fesom na glavi prema tek venčanoj ženi ophodio se, zapaža novinar Vremena, kao prema koferu.

“Ona se nije otimala. Ta, ona zna da će celog veka biti bijena i tučena, pa ne vredi otimati se”, piše Vreme o surovoj sudbini Romkinja.

„Urnebes“ je nastao tek popodne, kada je svadbena povorka krenula kroz nišku varoš. Igralo se uz kokonješte. Mlada, imena Beara, bila je najveselija i ponosna, a mladoženji se nakon ručka i prispavalo, piše Vreme.

Ali vešti novinari Vremena mogli su prevariti nepažljive čitaoce, Beara i Jašar rečeno je kasnije, samo su drugari a ovo veselje radi “lažne svadbe” desilo se čisto da se ljudi iz ove mahale malo provesele, ali i da deca vide šta ih u životu čeka.

Na Kosovu je uhapšen “prorokov poslanik” koji je varao nerotkinje  tako što bi im za spavanje u njegovoj “čarobnoj sobi” naplaćivao 13 dinara. Vođene željom za potomstvom, ove žene pristajale su na alternativno lečenje, ma koliko ono čudno bilo, prenosi jugoslovenski list Vreme.

“Nema osobe na Kosovu, Metohiji i Sandžaku koji ne zna za ime Sulje Sulejmanovića, prorokovog poslanika”, piše Vreme.

U tekstu je objašnjeno i zašto baš trinaest dinara košta svaki Suljin pogled i blagoslov. Naime u čarobnoj sobi trinaest puta prenoćila je nevidljiva ptica, koju je poslao sam Prorok, da Sulejmanoviću prenese moći isceljivanja svih bolesti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Lažna svadba usred Niša zbog želje za veseljem 3Kao i Vreme, Pravda izveštava iz Prištine. Predsednik Vlade Milan Stojadinović stigao je u taj grad gde je, u sklopu turneje po južnoj Srbiji, prisustvovao osveštenju temena buduće prištinske gimnazije.

Prema pisanju Pravde, Stojadinović je tom prilikom izjavio da se uskoro osniva Institut za privredno unapređivanje južnih krajeva.

Pravda u dodatku “Za naše selo” upoznaje stočare sa svinjskom kugom, kada se i zašto javlja kao i kako se prenosi. Vlasnici svinja koji opaze ovu bolest kod svojih životinja, po zakonu su obavezni da to državi i prijave.

Kratke pouke poljuprivrednicima o tome šta činiti po julskim vrelinama našle su svoje mesto u Pravdinom dodatku. Voće treba okopati, ali i posuti stajskim đubrivom. Može se pristupiti i letnjem obrezivanju, a u rasadnicima već početi kalemljenje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari