"Lažni" Andrej Vučić čeka početak suđenja 1Foto: FreeImages

Pripremno ročište u postupku koji se vodi zbog falsifikovanja lične karte Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, juče je odloženo iz proceduralnih razloga, rečeno nam je u Višem sudu u Beogradu.

Kako nezvanično saznajemo od advokata odbrane, jednom od optuženih nije dostavljen poziv za suđenje. Naredno pripremno ročište zakazano je za 23. maj.

Optužnica Višeg tužilaštva tereti 18 ljudi koji su osumnjičeni da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih preduzeća, među kojima je i firma „Asomakum“, otvorena na falsifikovanu ličnu kartu brata premijera Andreja Vučića. Oni se sumnjiče da su počinili krivična dela pranje novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica, kojima su državu oštetili za najmanje 300.000 evra.

Podsetimo, optuženi su u aprilu 2015. godine uhapšeni u policijskoj akciji. Tom prilikom, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da su uhapšena lica „tokom 2009. i 2010. godine dostavili lažne poreske prijave, na osnovu kojih su zahtevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a“.

Pitanje poslovanja preduzeća Asomakum u javnosti je oktobra 2014. godine pokrenuo predsednik Nove stranke Zoran Živković. Aleksandar Vučić, tada na poziciji premijera, nakon toga rekao je da je njegovom bratu ukraden identitet, a ministar Stefanović da je policija „nepobitno utvrdila“ da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića.

Neposredno nakon što je Živković otvorio pitanje firme Asomakum, Andrej Vučić je podneo tužbu Privrednom sudu navodeći da je neko, koristeći njegov identitet, osnovao ovu firmu i zahtevao ništavost odluke o osnivanju kompanije. Andrej Vučić je tokom postupka u Privrednom sudu naveo da „smatra da je u pitanju politička ujdurma kako bi se nanela šteta njegovom bratu“. Sud je u oktobru 2015. godine doneo presudu u njegovu korist proglasivši odluku o osnivanju firme ništavnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari