Lažno prijavljivanje silovanja u Nišu: MUP danima ćutao o događaju, pa prozvao medije zbog neproverenih informacija 1Foto: A. L./Danas

Pripadnici niške policije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, a nakon detaljnih provera, utvrdili su da je dvadesetdevetogodišnja devojka iz Leskovca lažno prijavila da je silovana 30. decembra prošle godine, saopštio je kasno sinoć MUP Srbije.

U saopštenju se navodi da je devojka u razgovoru pre poligrafskog ispitivanja priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje, kao i lažno navela mesta gde je navodno silovana.

“Apelujemo na medije i javnost da ne iznose neproverene informacije, jer na taj način ometaju rad policije i tužilaštva”, rekli su u MUP-u.

Bilo je to drugo saopštenje MUP-a u toku jučerašnjeg dana, a nakon što se prethodnih pet dana nije zvanično oglašavao povodom informacija u medijima i na društvenim mrežama da je devojka prijavila niškoj policiji grupno silovanje, od strane četiri osobe, i da se ono dogodilo posle 22 časa u toaletu kafića u centru grada.

U nedostatku zvaničnih podataka, u medijima su od 31. decembra objavljivane nezvanične informacije, među kojima su se našli i različiti datumi navodnog silovanja ili protuvurečne okolnosti pod kojima se ono dogodilo, kao i spekulacije o slučaju.

“Policijski službenici su obavili razgovor sa dvadesetosmogodišnjom ženom, izvršili uviđaj u ugostiteljskom objektu, koji je navela kao mesto događaja, kao i u njenom stanu gde je zatečena, i sa oba mesta izuzeti su predmeti koji su poslati na veštačenje. Policija je, takođe, obavila razgovor sa zaposlenima u navedenom ugostiteljskom objektu, kao i sa osobama za koje postoje indicije da mogu biti povezane sa ovim slučajem. Prikupljene informacije dostavljene su Višem javnom tužilaštvu u Nišu na dalju nadležnost”, naveo je MUP juče pre podne.

U Višem javnom tužilaštvu juče su kazali da “preduzimaju potrebne provere svih okolnosti u okviru predistražnog postupka” i da krivično delo još nije kvalifikovano.

U očekivanju zvaničnih informacija policije i tužilaštva o ovom slučaju, niška inicijativa Kreni- Promeni pokrenula je onlajn peticiju, koju je juče potpisalo više od 16.000 građana.

U peticiji se traži od nadležnih institucija da obaveste javnost o slučaju prijavljenog grupnog silovanja devojke u kafiću u centru Niša.

“U ime Nišlijki i Nišlija, ali i svih građana Srbije, kao i u ime svih žena koje se konstantno osećaju nesigurno onog trenutka kada kroče na ulicu, od tužilaštva i niške policije zahtevamo hitnu reakciju i adekvatno obaveštavanje javnosti o ovom slučaju. Iz niške policije još nema naznaka da se ovaj slučaj adekvatno rešava. Usled nedostatka informacija, to ostavlja prostor za osećaj nesigurnosti i među građane širi paniku. Ovakvi slučajevi i manjak informacija dovode da se devojke i žene ne osećaju bezbedno“, saopštili su u zahtevu Kreni- Promeni Niš.

Prema navodima medija, devojka je nakon navodnog silovanja otišla do svog stana i najpre pozvala drugaricu, a potom Hitnu pomoć i policiju, prijavljujući da je silovana od strane četvorice mladića.

“Nadležne insituticije, pogotovu one koje brinu o bezbednosti građana, i pogotovu u slučajevima koji mogu da uznemire javnost, morale bi pravovremeno i na adekvatan način da saopšte ono što mogu, a vodeći računa o prezumpciji nevinosti i pravima svih aktera. To bi moralo da bude pravilo koje bi između ostalog doprinelo smanjenju tabloidnog i drugog uznemirenja javnosti, kao što se dogodilo u ovom slučaju”, rekao je za Danas Dragan Đorđević, predsednik Odbra za ljudska prava i član Saveta za štampu.

On je dodao da bi “adekvatna transparetnost” ovakvih institucija doprinela i smanjenju spekulacija u javnosti, do kojih neminovno dolazi, a koje su štetne po sve aktere i rasvetljavanje događaja.

Šta su objavljivali mediji

Mediji su do sada objavili, pozivajući se na nezvanične izvore, da policija prilikom uviđaja u kafiću i u stanu devojke “nije našla materijalne dokaze”.

Oni su pisali da je mladić na koga je devojka ukazala u razgovoru sa policijom negirao delo i “pokazao poruku u kojoj mu je ona sama napisala da je silovana”.

Prema njihovim navodima, u izveštaju doktora sudske medicine se navodi da “na genitalijama devojke nisu nađene povrede, ali da na telu jesu uočene modrice za koje se ne zna odakle potiču”.

Devojka je navodno pred policijom tri puta menjala iskaz u vezi sa mestom na kojem se dogodilo silovanje, te pominjala i kafić i stan, a navodno je saopštavala i različit broj osoba koje su je napale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari