Lazović i Aleksić osudili napad na novinara Vuka Cvijića 1Foto: FoNet / Božana Pavlica

Kopredsednik Zeleno levog fronta (ZLF) Radomir Lazović je ocenio da je „zastrašujući“ fizički napad na novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića koji je za to optužio urednika „Srpskog telegrafa“ Milana Lađevića.

Lazović je, za agenciju Beta, kazao da su se „režimski mediji“ do sada obračunavali sa po vlast nepodobnim građanima tako što su ih „blatali, lagali o njima, širili govor mržnje i stvarali atmosferu linča…“.

„Izgleda da smo došli do trenutka u kome se čak osećaju dovoljno slobodno da fizički napadaju nepodobne novinare i građane“, kazao je on.

Smatra da smo „na ivici“ da ovo postane „naša svakodnevnica“.

„Ako pogledamo nasilje sa kojim se suočavamo u drugim delovima društva, to je već odavno tako…danas su ponovo tinejdžeri teško povredili drugog tinejdžera, svakodnevno imamo situaciju s vrnjačkim nasiljem, da se prebijaju nastavnici…“, kazao je on.

Podsetio je i niz drugih sličnih primera nasilja u Beogradu, te ocenio da to govori „da je naše društvo duboku zatrovano nasiljem“.

„Jedan od razloga za tako nešto jeste činjenica da su „režimski mediji“ apsolutno podivljali…Željko Mitrović promoviše „zolje“, sa njihovih kanala se ne skidaju osuđeni zločinci“,… „Srpski telegraf, Informer i druge novine su leglo najbezočnijih poziva na nasilje i obračunavanje sa nepodobnima“, kazao je on.

Kazao je da to „prosto više ne može da bude tolerisano“.

„Ukoliko ne smenimo Srpsku naprednu stranku očekuju nas još veći izlivi od ovoga što se deseilo i Vuku Cvijiću“, kazao je Lazović čiji ZLF je deo koalicije „Biramo Beograd“.

Najavio je da će ta koalicija, sutra, ispred sedišta „Srpkog telegrafa“ organizovati konferenciju za novinare, te da će poručiti da je nasilje neprihvatljivo.

„Proučićemo da se takvi izlivi nasilja, bilo kroz medije, bilo kroz fiziko nasilje, neprihvatljivi i da za njih nema mesta u društvu“, kazao je on.

I lider Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić osudio je napad na novinara Radara, te ukazao da je to ozbiljno krivično delo.

„To je i još jedan dokaz eskalacija nasilja i odumiranje demokratije i pravde u Srbiji mora biti adekvatno sankcionisano“, rekao je Aleksić, saopštio je NPS.

Naveo je u saopštenju da „najoštrije osuđuje“ bezuman čin nasilja nad novinarom Radara od, kako je kazao, strane „propagandiste režima“.

Kako je kazao, nasilje se „uvuklo u sve pore društva“ i jasan je pokazatelj u kakvoj državi građani Srbije žive.

„Da li svaki put kada iznesemo mišljenje u kome se kritikuje vlast rizikujemo da budemo napadnuti, da nam se preti i udara na porodicu? Šta je sledeće?”, zapitao je om.

Istakao je da niko u Srbiji danas nije bezbedan, te da, kako je kazao, „nasilje eskalira svakoga dana i svaki put je sve gore i brutalnije“.

Kazao je da se opozicija mesecima borila na ulicama kako bi država počela da radi svoj posao, da bi svako dete bilo bezbedno i da niko više ne bi stradao od ruke nasilnika.

„Nasilje i napadi na novinare, ali i na bilo kog građanina Srbije ne smeju da se tolerišu i napadači moraju biti procesuirani ma ko da stoji iza njih, pa i sam predsednik“, kazao je on, piše u saopštenju.

Izrazio je nadu da će institucije reagovati i da će počinilac napada na Cvijića odgovarati po zakonu za, kako je naveo“ svoju bahatost i agresiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari