Ni sedam godina od zabrane korišćenja zrenjaninske vode za piće nije ponuđeno alternativno rešenje za ovaj gorući problem, zbog čega se sve češće čuju javni predlozi da se započne gradnja eko-česama kao jeftiniji vid snabdevanja potrošača ispravnom vodom za piće. Ovim pitanjem aktivno se bavi Gradski odbor LDP u Zrenjaninu, koji je izašao u javnost s predlogom da se izgradi mreža eko- česama, a inicijativu je do sada potpisalo preko hiljadu građana.

Grad mora da obezbedi higijenski ispravnu vodu, a ne da građani kupuju flaširanu vodu i time obaraju rekord po potrošnji flaširane vode u Srbiji, kažu u LDP i ističu da kada se govori o fabrici vode, ne treba zaboraviti da je to skupa investicija, a da se samo tri odsto vode koristi za piće i kuvanje, dok sve ostalo ide na komunalne poslove, pranje, zalivanje.

– Problem nije samo zdravstveni i ekološki nego i ekonomski jer grad nema para za izgradnju fabrike pijaće vode, a građani su prinuđeni da kupuju vodu za piće, pa je Zrenjanin grad sa najvećom potrošnjom flaširane vode u zemlji. Za Liberalno-demokratsku partiju jedino rešenje je hitna izgradnja dvadesetak ekoloških česama u Zrenjaninu i svakom naseljenom mestu. Insistiramo da se ovaj predlog nađe u novom budžetu grada Zrenjanina. Sem toga stručne službe imaju dovoljno vremena da odrede lokacije, pripreme neophodnu dokumentaciju da kao grad možemo da konkurišemo kod NIP-a i Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja za sredstva za realizaciju ovog projekta – kaže menadžer LDP u Zrenjaninu Slobodan Goševski.

Za Liberalno-demokratsku partiju jedino rešenje je hitna izgradnja dvadesetak ekoloških česama u Zrenjaninu i svakom naseljenom mestu – u Aracu, Čenti, Perlezu, Lazarevu, Lukićevu, Banatskom Despotovcu, Tomaševcu, Botošu, Orlovatu, Farkaždinu, Ečki, Stajićevu, Belom Blatu, Lukinom Selu, Tarašu, Mihajlovu i Jankov Mostu. Ovim povodom Gradski odbor LDP je pokrenuo inicijativu za izgradnju javnih ekoloških česama koju je potpisalo više od hiljadu građana Zrenjanina. Predložena je javna rasprava o ovoj temi, a odgovori na pitanja kako do nove fabrike vode, da li da se za buduću fabriku vode koristi voda iz domaćih izvorišta, Tise ili Dunava i da li da se fabrika vode gradi samostalno ili kao regionalni vodovod za ceo Banat, od Kovina, preko Vršca, Zrenjanina do Kikinde – pitanja su koja intrigiraju svakog žitelja ove sredine. Za realizaciju projekta ekoloških česama neophodno je 35 miliona dinara, što je skoro sto puta manje nego za novu fabriku vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari