Lebron Džejms: Skupljač prstenja 1Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON SHUTTERSTOCK OUT

Sa konačnih 4:2 u pobedama, Los Anđeles Lejkersi preskočili su i poslednju prepreku u vidu Majami Hita na putu ka novoj, ukupno 17. tituli u istoriji kluba iz Kalifornije.

Lebron Džejms proglašen je za MVP finalne serije, po četvrti put u njegovoj karijeri, tako da je sada na „samo“ dva takva priznanja od neprikosnovenog Majkla Džordana.

Uspeo je Kralj da i sa trećim klubom u fenomenalnoj karijeri, u kojoj je odigrao nestvarnih 260 plej-of utakmica, osvoji titulu, ukupno četvrtu iz deset pokušaja.

Prve dve uzeo sa Majamijem, čineći sjajan trio sa Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom, a potom i, čini se najvredniju, sa njegovim Klivlend Kavalirsima, da bi u noći između nedelje i ponedeljka bio najzaslužniji za prvo podizanje trofeja Lerija O Brajana košarkaša u dresovima Lejkersa, posle punih deset godina.

„Jezerdžije“ su se tako izjednačile na vrhu liste sa Boston Seltiksima, dok je Lebron došao na titulu od Kobija Brajanta, odnosno dve u poređenju sa Majklom Džordanom.

Džejmsov život u sivom Ejkronu, u državi Ohajo, nije bio nimalo jednostavan: majka Glorija rodila ga je sa svega 16 godina; odrastao je bez oca Entonija Meklelanda, koji je kao bivši zatvorenik napustio porodicu.

Genetski je nasledio izuzetne fizičke predispozicije, prema kojima je još kao tinejdžer mogao da se ravna sa momcima starijim od njega po dve-tri godine.

Imao je i sreće da je u srednjoj školi Sent Vinsent-Sent Meri bio okružen odličnim ljudima i saigračima sa kojima je i danas u kontaktu.

Džejms je u srednjoškolskim danima postizao izvanredne brojke: u trećoj godini je, recimo, prosečno ubacivao 29 poena, uz osam skokova i 5,7 asistencija.

Na završnoj godini prosek poena mu je „skočio“ na 31,6 i bilo je jasno da će direktno iz srednje škole završiti u NBA.

Presrećan što je na draftu 2003. sa svega 18 godina izabran kao prvi pik od strane Klivlend Kavalirsa, kluba iz savezne države Ohajo u kojoj je rođen i odrstao, Lebron je u prvoj sezoni prosečno postizao 20 poena, te sa priznanjem rukija sezone, postao tek treći košarkaš koji je tu nagradu dobio sa prosekom poena 20 plus, ujedno i najmlađi u istoriji NBA.

Sa Lejkersima je došao do svog četvrtog naslova i to u 36. godini života.

Savanu Brinson upoznao je još u srednjoj školi; sa svega 20 godina postao je otac Lebrona juniora (takođe vrlo darovit košarkaš); zajedno imaju još dvoje dece i važe za izuzetno skladan par.

U biznisu je uspešan na više polja; kao srednjoškolac bio je odličan i u američkom fudbalu; poseduje akcije u fudbalskom klubu Liverpul i osnivač je neprofitnih organizacija koje se bave podizanjem obrazovanja među tamnoputom populacijom u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari