Proizvodi novosadske Viktorija grupe koriste se u čuvenim bečkim ugostiteljskim objektima – Imperial hotelu i restoranu „Steirereck“. Novinari iz Srbije su tokom dvodnevne posete Beču imali priliku da prisustvuju ručnoj izradi imperial torte, čiji recept datira iz 1873. godine, a jedan od njenih sastojaka je lecitin bečejskog „Sojaproteina“, iz sastava Viktorija grupe.


Prema rečima generalnog direktora Imperijal hotela Klausa Kristandla, „Sojaprotein“ je izabran za dobavljača sojinog lecitina, jer u proizvodnji koristi isključivo genetski nemodifikovanu soju, ali i zbog kontinuiranog kvaliteta. On je istakao da Imperijal hotel, gde odsedaju šefovi država, diplomate i javne ličnosti, nabavlja samo proizvode najboljeg kvaliteta. Imperial torte se ručno prave u hotelskoj kuhinji, a ohlađeno parče može stajati na polici osam nedelja.

U „Steirereck“-u, jedinom restoranu u Beču sa dve Mišlenove zvezde, u pripremanju jela koristi se „iskon“ ulje Viktorija grupe. Vlasnik i kuvar restorana Hajnc Raitbauer rekao je novinarima da koristi proizvode sa sopstvene farme i namirnice lokalnih farmera, a „iskon“ ulje je u žestokoj konkurenciji izabrano zbog toga što je čisto suncokretovo ulje.

Proizvodi Viktorija grupe, pre svega „iskon“ ulje, brend kompanije „Victoriaoil“ iz Šida, i program „Sojaproteina“, imaju plasman veći od 70 odsto na inostrana tržišta, od čega najviše u Evropsku uniju. Izvoz Viktorija grupe, u okviru koje posluje 10 kompanija, u 2011. godini je premašio 174 miliona evra. U okviru te grupacije najveći izvoznik je kompanija „Victoriaoil“, koja je prošle godine proizvela 60 miliona boca „iskon“ ulja koje zadovoljava najviše evropske standarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari