Vlasti Mjanmara, u nastojanju da poboljšaju imidž zemlje, najavile su da se vođa vojne hunte neće kandidovati na predstojećim izborima, dok je šef UN upozorio da izbori neće biti legitimni ukoliko hunta ne oslobodi političke zatvorenike među kojima je i nobelovka Aung San Su Chi.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun rekao je juče za Asošijeted pres da iako oslobođeni disidenti ne bi imali pravo da učestvuju na izborima 7. novembra, njihovo oslobađanje bi stvorilo utisak da su izbori otvoreniji za sve. „Bez oslobađanja svih političkih zatvorenika, mogu se pokrenuti pitanja o legitimnosti i kredibilitetu“, rekao je Ban u intervjuu agenciji AP u Pnom Penu, uoči odlaska u Hanoj na samit Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Ban Ki Mun u Hanoju treba da se sastane sa premijerom Mjanmara generalom Tain Sainom. Iako Tain Sain predstavlja zemlju na međunarodnim sastancima, on prima naređenja od vođe hunte generala Tan Švea.

Mjanmarske vlasti nagovestile su da on neće učestvovati na izborima. Ministar spoljnih poslova Filipina Alberto Romulo rekao je da ga je mjanmarski kolega u toku neformalne večere u sredu obavestio da Tan Šve neće biti kandidat na izborima. Dodao je, međutim, da će verovatno postati predsednik. „Znate kakav sistem imaju. Biće izabran za predsednika, skoro sam siguran“, rekao je Romulo.

Šef filipinske diplomatije rekao je, međutim, da sudbina Aung San Su Ći za čije se oslobađanje žio i Ban Ki Mun, ostaje neizvesna dodajući da je ministar spoljnih poslova Mjanmara Nijan Vin, tokom večere, rekao samo da će njegova zemlja poštovati svoje zakone. „Svi smo vršili pritisak da se Aung San Su Ći pusti, ali on nije popustio. Skeptičan sam povodom toga“, rekao je Romulo.

Mjanmar je na samitu u Hanoju predstavio novu državnu zastavu i novo ime zemlje koja se umesto Unija Mjanmar od sada zove Republika Unije Mjanmar. Posmatrači, međutim, smatraju da je reč samo o površinskim promenama čiji je cilj da zamaskiraju nedostatke izbora, prvih posle 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari