Lek za sprečavanje preveremnog porođaja neće više biti u upotrebi: Šta je saopšteno zdravstvenim radnicima? 1Foto: Freeimages

Lek „progesteron depo“, rastvor za injekciju, 250 miligrama po mililitru, koji je se propisuje za sprečavanje preveremnog porođaja, može da bude uzrok povećanog rizika od karcinoma kod osoba koje su bile izložene tom leku u materici.

Uz to, kako stoji u informacijama objavljenih u pisamu zdravstvenim radnicima na sajtu Agencije za lekove (ALIMS) od četvrtka, 1. avgusta, odnos koristi i rizika za lekove koji sadrže l7-OHPC (progesteron depo) se više ne smatra pozitivnim u svim odobrenim indikacijama i zbog toga će dozvole za takve lekove biti suspendovane u zemljama EU, kao i dozvola za lek „progesteron depo“ u Srbiji.

Kako su ALIMS i Galenika a.d. Beograd, koja je nosilac dozvole za lek „progesteron depo“, saopštile zdravstvenim radnicima, rezultati velike epidemiološke studije ukazuju na mogućnost povećanog rizika od karcinoma kod osoba koje su bile izložene l7-hidroksiprogesteron kaproatu (17 OHPC) u materici.

Studije su pokazale i kakva je efikasnost

„Ovaj rizik je moguć, ali nije potvrđen zbog određenih ograničenja studije. Podaci iz multicentričnog, dvostruko slepog randomizovanog kontrolisanog ispitivanja pokazali su izostanak efikasnosti l7-OHPC u prevenciji prevremenog porođaja. Podaci o efikasnosti u drugim akušerskim i ginekološkim indikacijama u kojima je l7-OHPC odobren su ograničeni“, navodi se u tom pismu.

Dodaje se da lekovi koji sadrže l7-OHPC ne treba više propisivati i distribuirati.

Lek za sprečavanje preveremnog porođaja neće više biti u upotrebi: Šta je saopšteno zdravstvenim radnicima? 2
Foto: Pixabay / PhotoLizM

„Potrebno je razmotriti alternativne terapijske opcije za sve indikacije. U Republici Srbiji, hidroksiprogesteron u obliku 17- OHPC je registrovan pod zaštićenim nazivom `progesteron depo`. Ovaj lek više neće biti dostupan u Republici Srbiji“, naveli su nadležni i dodali da će dozvole za lekove sa aktivnom supstancom 17-OHPC biti suspendovane i oni više neće biti dostupni.

Ne bi trebalo više da se propisuje

„Lekove koji sadrže 17-OHPC ne treba više propisivati niti distribuirati. Potrebno je razmotriti altemativne opcije lečenja za sve indikacije“, ističu oni.

Prema ostalim informacijama, hidroksiprogesteron kaproat je sintetski progesteron, koji je u obliku intramuskularne injekcije odobren za lečenje raznih ginekoloških i akušerskih stanja, sa drugačijim farmakološkim svojstvima od prirodnog progesterona.

Snežana Rakić, profesorka ginekologije i akušerstva i bivša direktorka GAK „Narodni front“, kaže za Danas da je „progesteron depo“ stari lek, kao i da bez obzira na najnovije informacije u vezi sa njim, postoji alternativa i to „jako dobra“.

„Kada je reč o `progesteronu depo` u pitanju je stari lek, u upotrebi već decenijama, koji su gionekolozi propisivali u cilju sprečavanja preveremenih porađaja. Potom su se pojavile vaginalete progesterona, pa tablete. I ranije je bila preporuka da on nema neka baš dejstva u sprečavanju preveremnih porođaja. Sada su pojavili novi preparati kao što je subkutani progesteron, koji se pokazao kao jako dobar, posebno do 12. nedelja trudneće. Rade se ispitivanja tog leka i za primenu i u drugom trimestru trudnoće“, kaže naša sagovornica.

„Lek koji ginekolozi baš ne vole“

Kako dodaje, postojaće alternativa tom „progesteronu depo“, koji već godinama polako izlazi iz upotrebe.

„Inače je to lek koji ginekolozi baš i ne vole. Imao je neželjene efekte, PMS, zadržavanje vode u organizmu i druge. Lično sam ga uvek izbegavala kada godd je to bilo moguće. Nije čak ni dokazano koliko je taj lek bio efikasan. On se davao kao stabilizator glatke muskulature uterusa“, navela je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari