Kazneno-popravni zavod u Nišu prijavio je policiji i niškom Kliničkom centru formalno-pravne manjkavosti u potvrdi Aleksandru Todosijeviću, inače osuđeniku kome je kazna „privremeno prekinuta zbog lečenja“, koju je potpisao Milan Jovanović, njegov ordinirajući lekar na Klinici za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju, a koja je priložena uz Todosijevićev poslednji zahtev za odlaganje izdržavanja kazne. Lekar Jovanović, koji je i profesor na Medicinskom fakultetu, oštro negira javne insinuacije da su ovakav dokument, kao i postavljena dijagnoza, imali za cilj da ovaj pacijent „izbegne povratak u zatvor“.


Todosijević je, inače, jedan od trojice ležećih pacijenata na ovoj Klinici koji su nedavno obavestili medije da čekaju na operaciju bajpasa stomačnih ili vratnih vena duže od četiri sedmice zbog poremećenih međuljudskih odnosa na klinici. Todosijević i Dragi Milićević iz Leskovca kazali su da su ih na program stavljali lekari koji ih vode – Jovanović ili Predrag Đorđević, koji „predstavljaju operativni tim, tako da svaki ponaosob često ne želi da radi sa drugim kolegama“, a da ih je sa programa navodno skidalo rukovodstvo klinike na čelu sa direktorom Draganom Milićem, sa kojim su ti lekari u lošim odnosima. Vukan Vujošević iz Aleksinca takođe je primljen 7. septembra, a bio je, kaže, prinuđen da čeka na operaciju do 24. septembra, kada je ona urađena jer mu se „stanje iskomplikovalo“.

Todosijević i Milićević su, nakon uzaludnog čekanja na operaciju sredinom prošle sedmice otpušteni kući, uz ocenu da im operacija nije neophodna, jer su njihove vene prohodnije od stepena koji je indikovan za operaciju. Nakon toga su neimenovani izvori iz KPZ Niš i „istrage“ javno saopštili da su „neki od dokumenta“ izdatih Todosijeviću „falsifikat lekara Jovanovića“, a dijagnoza koju je postavio sumnjiva.

– Prijavili smo policiji da je Todosijevićev advokat Upravi za izvršenje krivičnih sankcija 22. septembra, uz zahtev za produženje privremenog prekida kazne, podneo i potvrdu da se on „nalazi na lečenju“ na ovoj Klinici i da će to „lečenje biti nastavljeno“, a koja nije imala ni pečat ni delovodni broj, koji su obavezni. Od KC Niš tražili smo odgovor da li je dokument verodostojan i saznali da on nije zaveden u protokolu te ustanove, nakon čega smo slučaj prijavili policiji. Istovremeno smo Upravi dostavili mišljenje da Todosijeviću zbog ove okolnosti ne treba produžiti prekid izdržavanja kazne, te mu je 8. oktobra prekid obustavljen, na šta on ima pravo žalbe – kažu za Danas izvori bliski KPZ-u.

Oni dodaju da će KPZ tražiti i nezavisno veštačenje Todosijevićeve dijagnoze – tromboze dubokih vena, pod kojom je vođen na Klinici, i zbog koje je indikovana operacija. Razlog za ovakav zahtev je mišljenje lekara KPZ-a da „takve tromboze nema“, kažu oni.

Todosijeviću je, inače, izdržavane kazne prekinuto od marta, a poslednje odlaganje važilo je do 30. septembra. On je oboleo od karcinoma testisa, operisan je i bio je na dve hemoterapije, a na Kliniku za kardiovaskularnu hirurgiju primljen je zbog začepljenja glavne karlične vene, nastalog nakon operacije tumora na niškoj Klinici za urologiju.

– Tvrdnje da ja kao lekar, koji je inače Todosijeviću od sredine prošlog meseca zakazivao operacije, a neko drugi ih odlagao, tom pacijentu pomažem da odloži izdržavanje kazne, ne samo da su nelogične, već predstavljaju laži zbog kojih sam šokiran. Koliko ja znam, potvrda o kojoj se govori nema delovodni broj i nije zavedena u protokolu, jer je reč o internom dokumentu da se neko leči u bolnici, za koji i ne postoji rubrika u protokolu. Kod ovog pacijenta je potvrđena tromboza dubokih vena, tako da ja ne razumem zašto je otpušten bez operacije – kaže za Danas Milan Jovanović, dodajući da ga „niko iz policije nije kontaktirao“.

On precizira da Todosijević nikako nije mogao biti operisan pre sredine septembra. Protokol propisuje da se tromboza dubokih vena leči šest meseci, a za to vreme „ne sme se vaditi ni zub“, tako da se operacija nije mogla zakazati pre kraja jula. Potom je došao period godišnjih odmora, na koji je najpre otišao njegov kolega Đorđević pa on, a početkom septembra na Klinici se nisu radile operacije zbog interhospitalne infekcije.

Pacijent ili osuđenik

– Todosijević je primljen na kliniku kao bilo koji drugi građanin, sa uputom iz zdravstvene ustanove u Kraljevu, gde inače živi. Kao lekar se ne bavim i ne smem da se bavim time da li su pacijenti osuđivani ili ne, i da li im se kazna odlaže ili ne, već je moja zakonska i etička obaveza da svima pružim blagovremeno, profesionalno i adekvatno lečenje – kaže lekar Milan Jovanović.

Žalba

Aleksandar Todosijević je zbog „neopravdanog uskraćivanja zdravstvene zaštite“ na Klinici za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju, uputio podneske Ministarstvu zdravlja i zaštitniku građana Saši Jankoviću, a najavio je i pokretanje sudskog postupka. Prema dostupnim podacima, on je, inače, krajem 2013. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, nakon što je uhvaćen sa 20 kilograma narkotika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari