Porodica Ademović, čija beba je poginula u helikopterskoj nesreći kod Surčina u petak uveče, optužila je osoblje Ginekološko-akušerskog odeljenja (GAO) Opšte bolnice u Novom Pazaru za nebrigu prema njihovoj snaji i novorođenom unuku.

– Fikreta i Metko Ademović, baka i deda poginule bebe, rekli su novinarima da bebu tri dana u bolnici niko nije pregledao, da im se snaha žalila da joj medicinske sestre ne pomažu, da dete neće da jede i da su joj lekari rekli da je dete dobro. Oni su tvrdnje da je dete hranjeno kravljim mlekom nazvali izmišljotinama.

 Na GAO juče je održana konferencija za novinare na kojoj je načelnik Nedžib Numanović odbacio tvrdnje porodice Ademović i predočio svu dokumentaciju. On je 8. marta u prepodnevnim satima primio maloletnu porodilju, koja se istog dana porodila u 22.50. Rođen je dečak, težak 3.250 grama, dug 56 centimetara i dobio je ocenu devet (najviša ocena je 10). Iste večeri, na prvom neonatološkom pregledu, lekar konstatuje da je rođena „potpuno normalna i zdrava beba“.

 Beba je na odeljenju svakog dana, 8, 9, 10. i 11. marta pregledana u viziti. Bilo je problema sa dojenjem, ali je to problem kod svih prvorotki na početku da se naviknu na dojenje bebe. Imala je potpuno normalan izgled dojki za dojenje – objasnio je Numanović i dodao da je majka sa bebom napustila porodilište na lični zahtev „11. marta oko 13 časova, devet sati pre isteka 72 sata od porođaja“.

S obzirom da je rok isticao u 22.50, odeljenje je trebalo da napusti sutra ujutru, jer se pacijentkinje ne otpuštaju noću.

– Na otpusnoj listi je potpis majke F.F. – rekao je Numanović. Pokazao je načelnik GAO i otpusnu listu koju je potpisala Dževa Memić, neonatološkinja, u kojoj se konstatuje da se otpušta zdrava beba i savetuje da za sedam dana dođe na kontrolu kod neonatologa, a za mesec dana da se snime kukovi. Odgovorna sestra u Neonatološkom bloku Evica Mojsilović je rekla da im se porodilja nije žalila, ali i naglasila da je doktorka Memić zahtevala od majke deteta da ostane na odeljenju još jedan dan „jer je prvi put videla bebu i trebalo bi da je još jednom pregleda“.

 

Beba ipak hranjena kravljim mlekom

 – Da je bilo ko iz porodice došao i zahtevao da je zadržimo na odeljenju, mi bismo to uradili – kategoričan je doktor Nedžib Numanović i pokazao otpusnu listu sa Dečijeg odeljenja gde je beba primljena u petak 13. marta. U tom dokumentu piše da je dete doneto u lošem stanju sa teškim disanjem. Odmah je reanimirano i intubirano. Tom prilikom je izvađen „mlečni sadržaj“, a „po priznanju pratilaca porodilje dete je hranjeno dvotrećinskim kravljim mlekom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari