"Čiji će lekari da nas leče kad svi naši budu otišli u inostranstvo": Srbiju godišnje napusti oko 600 doktora 1Foto: Shutterstock/ChaNaWiT

Svake godine Srbiju napusti između 500 i 600 lekara, tvrdnja je čelnika Sindikata lekara i farmacuta Srbije, ali i ostalih lekara koji se bave tom problematikom, dok je poslednje istraživanje o odlasku lekara Centra za politike emancipacije, takođe, utvrdilo da u proseku iz zemlje ode oko 600 njih.

Poslednji u nizu čija je ispovest za Danas odjeknula i van granica Srbije jer je retkost da odlazeći lekari ili oni koji su već otišli iskreno govore za javnost o svojim razlozima za takav čin, svakako je i predijatar Slobodan Maričić iz Novog Sada, koji je pre dvadesetak dana otišao u Sloveniju.

Važio je za odličnog stručnjaka, uključenog u važne projekte za unapređenje zdravstvenog sistema Srbije.

On je utoliko zanimljiv jer nije, kao većina njegovih kolega, napustio Srbiju zbog finansija, već zbog – zdravstvenog sistema u kojem je radio poslednje dve decenije. Otišao je sa pozicije pedijatra u Domu zdravlja Novi Sad, na istu poziciju u Mariboru.

Objasnio je da razume da zdravstvena politika u svetu nigde nije idealna, ali je siguran da u Srbiji može da bude mnogo bolje, i da postoje kapaciteti i kadrovi koji to mogu da isprate.

Lekari
foto: FoNet/TV FoNet

„Mislim da nema želje. Kada sam shvatio da ništa više ne mogu promeniti, da sam dao svoj maksimum u oblasti pedijatrije u Srbiji, a da mogu mnogo više da dam, odlučio da učinim to sve, ali na nekom drugom mestu“, rekao je, između ostalog, on za Danas.

LKS upozorila 2010. godine na odlazak lekara

Istovremeno, upitani za komentar odlaska dobrih lekara iz Srbije, naši stručnjaci, koji su ili su bili na pozicijama u zdravstvenom sistemu Srbije sa kojih su mogli da isprate funkcionisanje zdravstva u Srbiji, kažu da nisu iznenađeni, kao i da taj problem postoji godinama unazad.

Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog i bivša direktorka Lekarske komore Srbije (LKS), podseća za Danas da je kao direktorka LKS još 2010. godina upozorila „šta nam se sprema“.

„Javnosti sam obznanila da će doći do ovoga i da ćemo ostati bez lekara. Prethodno smo napravili presek stanja i uradili projekciju. Sada smo svedoci do čega nas je dovelo propadanje zdravstvenog sistema. A to je da nam lekari odlaze u inostranstvo, kao što je to uradio i pedijatar Slobodan Maričić“, objašnjava ona za Danas.

Dodaje da je jedno od najvećih pitanja u ovom trenutku – ko će umesto svih lekara koji su otišli doći u Srbiju da nas leči?

Mogli smo da zaustavimo odlazak lekara

„Ukoliko i dođu, iz kojih zemalja će stići s obzirom na to da su plate u Srbiji niže nego što su to u EU i okruženju. Isti je slučaj sa medicinskim sestrama. Iz Srbije su otišle najstručnije, a zamenile ih prekvalifikovane frizerke, uz sva uvažavanja te profesije, koje su šest meseci pohađale tu prekvalifikciju. Zbog svega toga opada kvalitet zdravstvene zaštite, a najviše trpe pacijenti. Imali smo 14 godina da reagujemo, ali nismo još zaustavili odlazak lekara u inostranstvo“, napominje naša sagovornica.

Njen kolega, Miljko Ristić, kardiohirurg i bivši direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, dodaje da „godinama unazad odlaze lekari u EU ili u okolne zemlje, pre svega u Sloveniju.“

Broj lekara u Srbiji nikada nije bio dovoljan

„Broj lekara u Srbiji nikada nije bio dovoljan, liste čekanja su zbog toga, između ostalog, toliko duge. Mislim da je osnovni razlog odlaska naših lekara to što su lekarske plate niske. To je za posao, pogotovu hirurški, kada je čitava hirurška ekipa u sali i po sedam sati, a neophodna osim fizičke kondicije i psihička koncentracija, nedovoljno. Mi kao zemlja imamo u proseku niže plate za sve profesije u odnosu na evropske zemlje, ali i one u okruženju“, ističe taj stručnjak i dodaje:

„Istovremeno, Srbija je dozvolila lekarima u državnom sektoru da rade popodne u privatnom. Teško je da radite do dva, tri sata, a onda nastavljate čitavo popodne negde drugde“.

Radan Stojanović, prefesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, sa druge strane, kaže da „ne zna da li odlaze najbolji lekari iz Srbije.“

Lekari
Foto: Pixabay

„Njih ne bi trebalo gledati izolovano od pripadnika drugih profesija u zemlji. Ipak, generalno gledano, motivi lekara za odlazak iz zemlje na rad u inostranstvo su jednim delom profesionalne prirode, a drugim finansijski. Naš sistem bi trebalo da se prilagodi trendu odlska lekara iz Srbije kako bi naši građani dobili kvalitetnu zdravstvenu uslugu, koju i zaslužuju“, naglasio je on.

Poslednjih 10 godina otišlo 6.000 lekara

Nedavno je predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Gorica Đokić izjavila da je Srbiju u poslednjih 10 godina napustilo 6.000 lekara, što se poklapa sa već pomenutim rezultatima istraživanja o odlasku lekara.

„U Srbiji plate lekara najniže su u regionu, dok na 100.000 stanovnika imamo 283 lekara, što je znatno ispod proseka u zemljama Evropske unije. U poslednjoj deceniji svake godine Srbiju napusti od 200 do preko 700 lekara. U proseku Srbiju godišnje napusti više od 550 lekara. Našem zdravstvenom sistemu nedostaje veliki broj doktorra svih profila, iako na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo 1.800 nezaposlenih lekara među kojima ima i specijalista“, kazala je Đokić.

Dodala je da država želi da popravi stanje u zdravstvu kroz nabavku opreme i izgradnju ili rekonstrukciju objekata, ali da na toj opremi nema ko da radi.

„U zdravstvenom sistemu trenutno nedostaje oko 5.000 zdravstvenih radnika, među kojima najmanje 1.000 lekara. Na 100.000 stanovnika imamo 283 lekara što je znatno ispod proseka zemalja Evropske unije, gde na taj broj ljudi postoji najmanje 400 lekara“, rekla je Đokić.

Istraživanje o odlasku lekara Centar za politike emancipacije iz 2022. godine govori, između ostalog, o tome da je jedan od glavnih pokazatelja odlaska lekara iz Srbije broj izdatih Sertifikata o dobrom glasu (GSC), u pitanju je potvrda LKS potrebna doktorima medicine prilikom prijave za rad u inostranstvo.

Prema rezultatima tog istraživanja, u desetogodišnjem periodu sertifikat je zatražilo 6.093 lekara, što je godišnji prosek 600 leekara.

Čak 762 lekara želelo je da ode 2015. godine

Kako se navodi, nagli skok rasta traženja sertifikata je 2015. godine kada ga je zatrašilo 762 doktora.
Rezultati govore i o razlozima odlsaka, a definisani su nezaposlenost, nasilje nad lekarima, mobing, (ne)zadovoljstvo, nemogućnost usklađivanja obaveza, porodičnog i ličnog života, zarada.

Kako je kad se ode na rad u inostranstvo, pre dva dana objasnio je upravo pedijatar Maričić, koji je za Danas rekao:

„Prvi put se osećam kao lekar i mogu da radim svoj posao za šta sam se školovao“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari