"Konačno napad na zdravstvene radnike stigao do Vlade Srbije": Bivša direktorka Lekarske komore za Danas o inicijativi dugoj 13 godina 1foto Aleksandar Roknić

Napad na zdravstvenog radnika u zdravstvenoj ustanovi biće krivično delo, poslednje su vesti sa prošlonedeljne sednice Vlade Srbije održane. Naravno, u pitanju je predlog da se u Krivičnom zakoniku propiše posebno krivično delo i posebne kazne za napad na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, cilju prevencije i zaštite zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, u vezi sa poslovima koje obavljaju, Vlada je na jučerašnjoj sednici predložila da se u Krivičnom zakoniku propiše posebno krivično delo i posebne kazne za napad na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Cilj veća zaštita lekara

„Ovaj predlog ima za cilj da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i sprečavanje napada na njih u vezi sa poslovima koje obavljaju, a kojima su često izloženi. Izrada nacrta krivičnog zakonika je u toku i biće u skupštinskoj proceduri krajem godine“, saopštili su iz Vlade.

lekari
foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Istovremeno, Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na upit Danasa u vezi sa aktuelnom statistikom napada na lekare, niti na molbu za komentar predloga Vlade Srbije, dok je Lekarska komora Srbije pred kraj radnog vremena poslala odgovor da će nam odgovoriti početkom sledeće nedelje.

Borba za lekare duga 13 godina

„Istorijat“ traženja da napad na lekare postane krivično delo ili se tretira kao napad na službeno lice datira od 2009. godine, tokom mandata Tatjane Radosavljević, tadašnje direktorrke LKS.

U međuvremenu, bilo je mnogo napada, čak i ubistva, kao na primer u Šapcu, kada je usmrćena medicinska sestra 2016. godine, svedoče brojni izveštaji medija o tome, a juče je prvi put konkretizovana težnja brojnih lekara da se izmeni Krivični zakonik i napad tretira kao krivično delo.

Na žalost, komentar aktuelnog rukovodstva Ministarstva zdravlja i LKS čitaocima Danasa ostaće za sada nepoznat, dok bivša direktorka LKS Tatjana Radosavljević za Danas kaže:

lekari
Tatjna Radosavljević, foto FoNet Milica Vučković

„Konačno napad na zdravstvene radnike stigao do Vlade Srbije, iako kao prdlog izmene Krivičnog zakonika, ali je dobro što se razmišlja o tome. Jer prve inicijative da se nasilje nad zdravstvenim radnicima poglasi kao napad na službeno lice upućene su iz LKS Ministarstvu zdravlja 2009. i 2010. godine. Tada je bilo jako puno napada na lekare. Čak smo i preko Svetske medicinske asocijacije učestvovali u usvajanju i donošenju deklaracije o nasilju nad lekarima. Trudili smo se da svakom napadnutom lekaru pružimo određenu pravnu pomoć, ali i sve ostalo što mu je bilo neophodno“, navodi Radosavljević.

Lekari bili stigmatizovani

Prema njenim rečima, problem u ono vreme bio je što su direktoori zdravstvenih ustanova problem napada „stavljali pod tepih“, nisu ažurno prijavljivani.

„Lekari su bili stigmatizovani te su i oni sami sporadično prijavljivali. Zbog svega toga smo organizovali tematske sastanke o nasilju nad lekarima, a napad na lekare bila jedna od glavnih tema kojom smo se bavili. Pošto nam je tada rečeno da nije mogla da se uradi izmena Krivičnog zakonika i napadi postanu krivično delo, mi smo onda uputili zahtev da se u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti lekari proglase službenim licima“, ističe ona.

LKS tražila da napad postane krivično delo

Istine radi, direktor Lekarske komore Srbije Miodrag Stanić je u januaru ove godine, posle napada na ortopeda u KBC Zvezdara, kada je on zadobio teške telesne povrede, rekao za Danas da se Lekarska komora Srbije „maksimalno zalaže za nultu toleranciju nasilja, kako bi zdravstveni radnici u Srbiji imali što bezbednije uslove za rad kroz insistiranje na tome da sankcije za napade na zdravstvene radnike budu pooštrene i da se napad na zdravstvenog radnika tretira kao posebno krivično delo“.

On je tada najoštrije osudio fizički napad na lekara KBC Zvezdara koji se dogodio 27. decembra 2023. dok je obavljao svoju profesionalnu delatnost.

lekari
foto (BETAPHOTO/Represent/Hemofarm/ Shutterstock/Branislav Nenin)

„Kako bismo našim kolegama pružili mogućnost da na što jednostavniji način mogu da prijave slučaj verbalnog ili fizičkog nasilja na radnom mestu, na internet stranici Lekarske komore Srbije pokrenuli smo sredinom 2017. godine mogućnost onlajn prijave nasilja za lekare, što su potom uradile i druge komore zdravstvenih radnika. Do danas je stiglo preko 90 prijava od strane lekara koji navode da su bili izloženi najrazličitijim vidovima verbalnog i fizičkog nasilja, od vređanja, nasrtanja do fizičkih povreda. Lekarima koji prijave nasilje, Lekarska komora Srbije pruža mogućnost dobijanja pravnog saveta za dalje postupanje“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, 2018. godini predloženo je od strane komora zdravstvenih radnika da se formira Komisija za bezbednost zdravstvenih radnika, u kojoj su okupljeni predstavnici Ministarstva zdravlja, komora i sindikata zdravstvenih radnika.

„Komisija za bezbednost zdravstvenih radnika je pokrenula zajedničku inicijativu za izmene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srbije, kako bi se obezbedila veća krivično pravna zaštita zdravstvenih radnika u Srbiji, u vezi sa obavljanjem poslova zdravstvene zaštite. Zajednička inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika RS podneta je Ministarstvu pravde 2021. godine. Predlog je da napad na zdravstvenog radnika bude prepoznat kao krivično delo i očekujemo da inicijativa bude usvojena“, objasnio je on.

Pre osam godina, predstavnici Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Srbije osudili su napad u kome je na radnom mestu ubijena medicinska sestra u Šapcu, 12. januara 2016. godine, a tada je najavljeno formiranje komisija koja će raditi na svim slučajevima prijave napada na zdravstvene radnike, kako na lekare, tako i na medicinske sestre.

Iste godine je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, najavio da će biti pokrenuta inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika prema kojoj bi svaki napad na medicinskog radnika u okviru zdravstvene ustanove bio tretiran kao jedno od najtežih krivičnih dela, za koje bi bile predviđene najstrože kazne.
Sudeći prema jučerašnjem saopštenju Vlade Srbije, izmena Krivičnog zakonika trebalo bi da se desi do kraja ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari